Liderul rus este un familist convins, care isi tine nevasta sub papuc

Vladimir Putin, un barbat politicos, autoritar si obsedat de munca, se intoarce acasa foarte tarziu, dupa ora 11.30 sau chiar dupa miezul-noptii, strabatand Moscova cu masina prezidentiala, in mare viteza. Se asaza la masa in bucatarie si bea un pahar de kefir. Acesta este momentul cand ceilalti membri ai familiei stiu ca se pot apropia de el sa-i ceara acordul pentru anumite lucruri sau, pur si simplu, sa discute cu el. Sotia, Ludmila, si cele doua fete, Katia si Masa, stiu insa ca nu trebuie sa-l intrebe niciodata despre ce face la birou. Putin isi drege glasul, face glume care o amuza pe credincioasa sa sotie, dar niciodata nu cere familiei sfaturi despre nesfarsitele probleme cu care se confrunta iubita sa patrie. Doborat de oboseala, cel mai puternic om din Rusia se duce apoi la culcare.

Familia perfecta

Tabloul familiei prezidentiale perfecte a fost gazduit recent in paginile a trei ziare rusesti, intre care si "Rosiiskaia Gazeta", cel mai mare cotidian central controlat de stat. Intr-o rara intruziune jurnalistica in viata familiei Putin, Prima Doamna a Rusiei a dezvaluit presei amanunte despre viata de zi cu zi si obiceiurile lui Vladimir Vladimirovici. Ludmila Putina a povestit totul, de la obsesia sotului ei pentru ordine pana la mancarurile preferate si "regulile de aur" ale acestuia despre cum trebuie sa fie femeile. Pentru multi, comenteaza ziarul britanic "The Guardian", care a preluat partial interviul, familia lui Vladimir Putin poate parea autocratica, insa in Rusia este o familie model.

"Toti membrii familiei stiu ca, daca vrei sa discuti ceva cu el, trebuie sa astepti sa se aseze la masa din bucatarie ca sa-si bea paharul de kefir", spune Ludmila Putina, in varsta de 48 de ani. Putina marturiseste ca, desi sotul ei este "o enciclopedie ambulanta" de cunostinte politice si istorice, orice intrebare trebuie sa ramana in registrul "informatiilor generale". "Sa-l intrebi despre planurile sale de stat este, desigur, un nonsens. Mai bine nu te obosesti".
Spre deosebire de predecesorul sau, Boris Eltin, Putin a avut grija sa transmita mesajul clar ca nu se va lasa influentat de familie in treburile statului.

Desi consilierii lui Putin sustin ca presedintele se inconjoara de o multitudine de opinii, Prima Doamna spune ca sotul ei nu recunoaste niciodata ca i-ar urma vreun sfat. "Cred ca, asemeni oricarui om inteligent si educat, el ia in considerare multe opinii, inclusiv pe a mea. Dar niciodata nu spune asta."

Dragoste nascuta in aer

Ludmila si Vladimir Putin s-au cunoscut pe cand el era student la Sankt Petersburg, iar ea era stewardesa. Originara din Kaliningrad, Ludmila zbura cu avionul la Sankt Petersburg ca sa-l intalneasca pe viitorul presedinte. Putin s-a casatorit cu Ludmila in 1983, la varsta destul de inaintata de 30 de ani. Munca acestuia de agent KGB i-a obligat sa traiasca o vreme in RDG. Ulterior, in anii ,90, familia a revenit la Sankt Petersburg.

Cei patru Putin reprezinta un model de armonie pentru familia de tip slav. Femeia il lasa pe capul familiei sa se ocupe de treburile importante si sa castige bani. De cealalta parte, barbatul isi lasa sotia sa se ocupe de copii. Chiar daca Vladimir Vladimirovici este un "tata excelent", Ludmila marturiseste ca acesta nu intervine niciodata in educatia fetelor - marele ei succes, dupa cum se mandreste.

"Avem niste copii foarte educati si disciplinati", spune Putina, referindu-se la tinerele Katia, 19 ani, si Masa, 20 de ani. Sotia presedintelui recunoaste ca nu se uita la bani cand vine vorba sa le rasfete pe fete sau sa le asigure o educatie buna.

Femeia nu trebuie laudata

In septembrie 2002, Ludmila Putina facea primele dezvaluiri despre viata familiala a presedintelui, in cadrul unei biografii autorizate a acestuia. Ea spunea ca sotul ei are doua reguli de baza despre femei: "O femeie trebuie sa faca totul in casa" si "Nu trebuie sa-ti lauzi nevasta pentru ca devine o rasfatata". A doua regula a indepartat-o pe Ludmila de una dintre indatoririle ei de baza, gatitul.

"Nu ma lauda niciodata, iar asta m-a indepartat total de bucatarie. Este foarte dificil sa gatesti si sa refuze sa manance ceva pentru ca nu-i place cel mai mic ingredient din farfurie." "Vladimir m-a supus mereu testelor, pe tot parcursul casniciei noastre. Am simtit mereu ca ma urmareste in ceea ce fac si verifica daca am luat deciziile corecte."

Potrivit unor zvonuri, presedintele i-a interzis sotiei sale sa aiba card de credit, ca sa o indeparteze de "tentatiile occidentale".

Aventurile galante ale presedintelui

Desi este imaginea bunului familist si are reputatia unui barbat sever, Vladimir Putin a fost suspectat in mai multe randuri de aventuri galante. Cel mai celebru caz este presupusa poveste de dragoste dintre el si Oksana Fiodorova, aleasa Miss Rusia in 2001 si devenita Miss Univers un an mai tarziu. Focoasa bruneta este originara din Sankt Petersburg, ca si Putin, si a absolvit Academia de Politie. Dupa alegerea ei Miss Rusia, presa moscovita s-a intrecut in aluzii, afirmand ca succesul ei ar avea oarece legaturi cu Kremlinul. "Alegerea noii Miss Rusia a fost o decizie corecta din punct de vedere politic", comenta ziarul "Kommersant".

Un purtator de cuvant al competitiei spunea atunci ca Putin are o poza a Oksanei pe birou.
Pe de alta parte, ziarista Elena Trebugova a facut senzatie in urma cu an, cu un amplu volum despre Vladimir Putin, intitulat "Povestirile unui sapator la Kremlin". Trebugova relateaza despre un dineu din 1998 in compania lui Putin, pe atunci sef al Serviciului Federal de Securitate, care i-a propus sa petreaca Revelionul intr-un cadru intim, doar ei doi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.