Deputatii europeni au solicitat miercuri intr-o rezolutie eliminarea cat mai rapida a obligativitatii vizelor impuse de Canada cetatenilor romani care vor sa calatoreasca in aceasta tara.

In rezolutia aferenta summit-ului UE-Canada deputatii europeni isi "reitereaza ingrijorarea privind faptul ca cetatenilor Republicii Cehe, Romaniei si Bulgariei inca li se cere viza si solicita eliminarea cat mai rapida a obligativitatii acestora", informeaza NewsIn.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a declarat ca Uniunea Europeana va pleda din nou, in cadrul reuniunii UE-Canada, care va avea loc la 5 mai, la Bruxelles, ca Ottawa sa renunte la obligativitatea vizelor pentru cetatenii din Romania, Bulgaria si Cehia.

Cele trei tari sunt singurele din UE fata de care Canada isi mentine regimul obligativitatii vizelor. Guvernul de la Ottawa ridicase initial vizele pentru Cehia, dar a decis la 14 iulie anul trecut sa reintroduca vizele pentru aceasta tara est-europeana, din cauza afluxului mare de solicitanti de azil din aceasta tara, in special romi. Aceasta hotarare a starnit proteste atat din partea autoritatilor de la Praga, cat si la nivelul Comisiei Europene, care a amenintat ca va impune vize cetatenilor canadieni care nu au pasapoarte diplomatice.

Decizia referitoare la ridicarea vizelor de catre Guvernul de la Ottawa este fundamentata pe evaluarea unui set de factori, printre care se numara profilul socio-economic al tarii aspirante, nivelul general de coruptie din tara respectiva, gradul de securizare a documentelor de calatorie, managementul frontierelor, rata de refuz a cererilor de viza, rata de depasire a perioadei de sedere legala si numarul cererilor de azil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.