Expozitia Mondiala de la Shanghai, care se deschide in 1 mai pentru public, in capitala financiara a Chinei, este un spectacol supradimensionat de arhitectura, stiinta si tehnologie, care va fi vizitat, potrivit asteptarilor, de zeci de milioane de persoane, relateaza Washington Post.
Pavilionul national al Romaniei - GREENOPOLIS - "MEGAPOLISUL VERDE" - ofera o viziune actuala, vibranta si atragatoare despre Romania contemporana, aceste aspecte putand fi descoperite prin vizitarea sectiunilor din cadrul pavilionului.

Imagini cu pavilionul grandios al Romaniei de la Shanghai, pot fi vazute aici (site-ul expozitiei mondiale de laShanghai) si aici
(site-ul Pavilionului Romaniei).

Spatiul expozitional principal este dedicat prezentarii civilizatiei urbane, culturii si traditiilor bogate, a potentialului natural, precum si a celorlalte elemente care fac din Romania o tara unica in peisajul european. Spatiul dedicat evenimentelor culturale (scena) - va gazdui spectacole live: folclor, balet si dans contemporan, teatru non-verbal, muzica de camera si instrumentala, interpretari vocale, de la canto la muzica moderna.

In sala de conferinte se vor desfasura seminarii specializate sau pentru publicul larg, promova schimburile economice si comerciale, turismul, cooperarea stiintifica. De asemenea, in spatiul alocat Romaniei va functiona si un restaurant cu specific romanesc.

Pavilionul Romaniei, promo:

Totul este supradimensionat la expozitia de la Shanghai, iesind in evidenta pavilionul chinez, o piramida intoarsa rosie, ce ocupa o suprafata echivalenta cu 35 de terenuri de fotbal, adica de aproximativ 30 de ori mai mare decat pavilionul american, proiectat de canadieni, care este ascuns intr-un colt, scrie cotidianul Washington Post, citat de NewsIn.

  • China se impune astfel, ca Putere Mondiala

"Mesajul evident este: China a sosit", a explicat Jose Villarreal, un avocat din San Antonio angajat in iulie de administratia Obama pentru a se ocupa de planurile americane pentru expozitia de Shanghai. "Practic sarbatorim consolidarea Chinei ca putere mondiala", a adaugat el.
Citeste si:
Expozitia Mondiala de la Shanghai a ajuns la final
Expozitia Mondiala de la...

Villarreal, care a fost comisar general al Statelor Unite pentru acest eveniment, i s-a alaturat secretarului de stat Hillary Clinton pentru a strange 61 de milioane de dolari de la companiile americane, pentru a finanta pavilionul american, care, spre nemultumirea Chinei, a fost abandonat la un moment dat, din lipsa de fonduri. "Traversam cea mai grava criza financiara din istorie si este greu sa le atragi atentia sefilor de corporatii", a explicat Villarreal.

Joi, China si-a exprimat incantarea ca Statele Unite au terminat, in cele din urma, pavilionul. Presedintele Hu Jintao l-a vizitat personal, s-a intalnit cu studenti americani care vorbesc dialectul mandarin si care sunt ghizi si a felicitat Statele Unite.

Pentru Beijing, banii nu au fost o problema. Spre deosebire de Statele Unite, care cere bani companiilor private pentru expozitii incepand din 1991, China a apelat la fonduri guvernamentale. A cheltuit 4,2 miliarde de dolari pe o expozitie ce dureaza sase luni. Suma creste de 10 ori daca sunt luate in calcul si drumurile, caile ferate si alte proiecte de infrastructura construite pentru acest eveniment.

Citeste si:
Cat a costat pavilionul Romaniei la Expo 2010 Shanghai?
Cat a costat pavilionul...

Un singur lucru a fost facut cu economie la Shanghai, ceremonia de deschidere de vineri. Desi va include un foc de artificii elaborat, un spectacol si mai grandios a fost anulat, deoarece chinezii vor sa se asigure ca al doilea oras ca marime din tara nu eclipseaza ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008.

Cand Londra a gazduit prima expozitie mondiala, in 1851, in care rolul central a fost jucat de Marea Britanie, puterea industriala si imperiala dominanta in perioada respectiva, China a contribuit numai cu 12 cutii de matase, trimise de un comerciant din Shanghai. Karl Marx, care se afla in perioada respectiva la Londra, a criticat expozitia, calificand-o drept un "exercitiu de exces capitalist".

Expozitia Mondiala Shanghai 2010 se va desfasura pe durata a 184 de zile, in perioada 1 mai - 31 octombrie 2010. Organizatorii EXPO 2010 se asteapta la participarea a peste 200 de tari si organizatii internationale si a aproximativ 70 milioane de vizitatori.

Citeste si:
Peste 50% din mașinile electrice vândute în 2022 au fost chinezești
Peste 50% din mașinile...

Sursa foto: http://www.flickr.com/photos/meneghetti/4000649767/


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.