Dupa cutremurul din ianuarie, actiunile umanitare din Haiti au prevenit o criza in randul copiilor, dar mai sunt inca multe de facut.
La trei luni de la cutremurul devastator din Haiti care si-a lasat amprenta a peste un milion de copii, UNICEF precizeaza ca raspunsul umanitar fara precedent a prevenit ceea ce putea fi o criza mult mai profunda in randul copiilor, dar avertizeaza ca mai sunt inca multe lucruri de realizat, cu atat mai mult cu cat se apropie sezonul ploios in Haiti.

In primul raport privind activitatile desfasurate dupa seismul din 12 ianuarie, si intitulat – Copiii din Haiti: la trei luni dupa cutremur – UNICEF mentioneaza ca in ciuda distrugerilor masive si a intreruperii serviciilor cheie:

  • nu s-a inregistrat nicio epidemie semnificativa sau o crestere a ratei subnutritiei
  • peste un milion de persoane afectate beneficiaza de apa potabila curata
  • peste 200.000 de femei si copii beneficiaza de programe selective de nutritie
  • campaniile de vaccinare in masa au cuprins peste 100.000 de copii pana in prezent
  • o serie de centre rezidentiale de ocrotire a copilului care gazduiesc peste 25.000 de copii au fost evaluate si au primit alimente si medicamente de urgenta pentru a asigura bunastarea copiilor si au inceput sa se redeschida scolile in spatii temporare, gratie distribuirii a mii de corturi si a sute de seturi educative si materiale didactice.

Cu toate acestea, raportul subliniaza si faptul ca mai sunt o serie de provocari legate de furnizarea serviciilor de salubritate, riscuri legate de violenta asupra femeilor si fetelor ce traiesc in tabere pentru sinistrati si in ceea ce priveste un aspect mai general privind capacitatea redusa a guvernului si a societatii civile. Multe ministere si departamente guvernamentale au pierdut sedii, personal si date vitale.

Prioritatile stringente identificate de UNICEF sunt punerea fara intarziere la dispozitia familiilor sinistrate de adaposturi imbunatatite, furnizarea unui numar mai mare de servicii de baza si o mai buna protectie a femeilor si copiilor. UNICEF lucreaza deja cu alte organizatii pentru a ajuta la transferarea in siguranta a familiilor din taberele cele mai vulnerabile in noi locatii inaintea sezonului ploios.

Raportul solicita de asemenea sustinerea unei ‘agende’ pentru copiii din Haiti, agenda care plaseaza copiii in centrul eforturilor de redresare si de reconstructie. UNICEF identifica in special ca prioritati fundamentale pentru dezvoltarea tarii: problema legata de subnutritia cronica, crearea unui mediu protector pentru copii si asigurarea educatiei pentru fiecare copil.

Aceste prioritati, se afirma in raport, sunt atat stringente pe termen scurt, cat si esentiale pentru exercitarea progresiva si in totalitate a drepturilor copiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.