Nevoile Haiti pentru reconstructie dupa seismul din ianuarie sunt evaluate la 11,5 miliarde de dolari pe o perioada de trei ani, potrivit unui plan prezentat marti de Guvernul haitian, la care participa si Banca Mondiala si ONU.

"Este vorba de un proces, nu este un document final. reprezinta o viziune care va fi reevaluata constant, pentru a ajunge la versiunea finala", a explicat ministrul haitian al turismului, Patrick Delatour.

Cifra de 11,5 miliarde de dolari "nu este decat preliminara", a anuntat anterior Sergio Jellinek, purtator de cuvant al Bancii Mondiale pentru America Latina, precizand ca estimarea finala ar urma sa fie data intr-un alt raport, la sfarsitul lunii martie.

O conferinta internationala a donatorilor este prevazuta pentru 31 martie, la New York.

Seismul din 12 ianuarie a provocat moartea a circa 220.000 de persoane in tara si a lasat peste un milion de persoane fara adpost, distrugand o parte din capitala Port-au-Prince si alte orase.

"Seismul a creat o situatie fara precedent, amplificata de faptul ca a lovit cea mai dens populata regiune din tara si centrul sau economic si administrativ", se afirma in raport.

Studiul evalueaza pagubele la 7,9 miliarde de dolare, adica peste 120% din PIB-ul haitian, dintre care 4,4 miliarde pentru infrastructuri precum scoli, spitale, drumuri, poduri, cladiri, porturi si aeroporturi. Sectorul privat a inregistrat 70% din pagube.

"De 35 de ani, de cand se aplica metoda de estimare a pagubelor si pierderilor, aceasta este pentru prima data cand costul uneui catastrofe naturale este atat de mare fata de economia unei tari", subliniaza documentul.

"Suma totala de bani necesara (reconstructiei - n.red.) se ridica la 11,5 miliarde de dolari si se repartizeaza 50% in sectorul social, 175 pentru infrastructuri si cladiri, 15% pentru mediu si gestionarea riscului", potrivit raportului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.