Zece cetateni americani, suspectati ca au "furat" 31 de copii cu varste cuprinse intre doua luni si 12 ani, au fost arestati in Haiti, la peste doua saptamani dupa seismul din 12 ianuarie, a anuntat sambata ministrul pentru afaceri sociale si munca, Yves Chrisatllin, citat de AFP.

Cele 10 persoane, cinci barbati si cinci femei, au fost prinsi impreuna cu 31 de copii, cu varste cuprinse intre doua luni si 12 ani, de un comisar din politia haitiana, in timp ce treceau frontiera in Republica Dominicana, a precizat ministru, potrivit NewsIn.

"Este un furt, nu este o adoptie", a spus el, precizand ca, "pentru a parasi Haiti, un copil are nevoie de o autorizatie din partea Institutului pentru bunastarea sociala, care se ocupa de cazurile de adoptie".

Potrivit lui, sunt implicati si doi pastori, unul din Haiti si unul din Atlanta (SUA).

Cetatenii americani au fost predati justitiei si se aflau sambata seara in arestul Directiei centrale a politiei judiciare din Port-au-Prince, impruna cu doi presupusi complici haitieni, a confirmat directorul general de politie Mario Andresol, care a precizat ca a fost lansata o ancheta pentru a stabili in ce circumstante au ajuns cei 10 americani la copii.

"Acum tine de justitie sa isi faca treaba", a spus el, precizand ca copii au fost transferati intr-un adapost din Croix-des-Bouquets, la nord de Port-au-Prince. "Este pacat ca americani sunt implicati in acest dosar, pentru ca ei ne ajuta, la fel ca si alte tari", a afirmat ministrul.

Intr-un interviu pentru postul american de televiziune NBC, un apropiat al americanilor arestati a declarat ca acestia sunt pusi sub acuzare pentru trafic cu copii si ca acest dosar este o neintelegere administrativa.

Americanii au fost prezentati ca facand parte dintr-o organizatie caritabila numita "Refugiul pentru o noua viata a copiilor", cu sediul in statul Idaho.
Numerosi copii au fost adoptati dupa cutremurul care a devastat Haiti in 12 ianuarie.

Administratia americana le-a cerut miercuri viitorilor parinti adoptivi ai copiilor haitieni sa aiba rabdare, pana la implementarea unor proceduri transparente, pentru evitarea unor greseli si traficul cu copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.