Il admira pe Ronald Reagan, il respecta pe Bill Clinton si nu le poarta pica celor doi Bush, senior si junior. Ba chiar si-ar dori sa se imprieteneasca cu familia actualului presedinte american. Acestea ar fi, pe scurt, optiunile politice in varianta revizuita ale lui Saddam Hussein, dezvaluite presei de catre cinci dintre gardienii care l-au pazit intre 2003 si 2004. Dezvaluirile au aparut in revista GQ, cu permisiunea armatei americane, fiind preluate apoi de Times online si Guardian. Cele doua publicatii remarca faptul ca dezvaluirile despre viata secreta din inchisoare a fostului presedinte irakian pun in evidenta o fateta neasteptata a personalitatii acestuia, aproape simpatica.

A incercat sa fuga cu taxiul

Saddam le-a povestit gardienilor ca, la 20 martie 2003, cand a inceput bombardarea Bagdadului, a vrut sa fuga din palatul prezidential cu un taxi. A renuntat insa pentru ca americanii au atacat resedinta in care intentiona sa se refugieze. "Americanii sunt prosti. Bombardau palatul gresit", s-a amuzat el. Incet-incet, gardienii, care aveau consemn sa nu intre in vorba cu prizonierul, dar sa fie politicosi cu el, au inceput sa-l asculte din ce in ce mai interesati, sfarsind prin a-l simpatiza. Saddam, care e convins ca va redeveni intr-o zi presedinte, le-a promis acestora ca, dupa ce va fi achitat si reabilitat, le va arata adevaratul Irak.

Amator de chips-uri, trabucuri si femei

In timpul detentiei, Saddam s-a dovedit mare consumator de chips-uri, marca Doritos, si de trabucuri cubaneze, pe care i le trimitea fiica sa din Iordania. Si din care ii servea si pe gardieni pe care sfarsise prin a-i numi "fiii" lui. Nu se dadea in laturi nici de la cereale integrale, pastrand firimituri pentru a hrani vrabiile. Avea si un obicei ciudat: manca petalele florilor pe care le crestea in inchisoare. In rest, se amuza dandu-le paznicilor sfaturi despre femei, scria poezii, pe care le citea uneori cu glas tare, si cateodata dansa de unul singur in celula. Se ruga de cinci ori pe zi si pomenea adesea despre tradarea lui Iuda si vanzarea lui Iisus de catre cei in care avea cea mai mare incredere.

Mandru ca fiii lui au murit pentru tara

Fostul lider e mandru ca baietii sai mai mari si-au dat viata pentru tara. Povestind insa despre ei si despre tot ce a pierdut, lui Saddam i-au dat lacrimile, a povestit unul din soldati, care a recunoscut ca s-a simtit stanjenit. Garzile au mai marturisit despre maniile pe care le avea dictatorul. Saddam era obsedat de curatenie, se spala meticulos pe maini ori de cate ori dadea mana cu cineva, iar vasele si tacamurile pe care le folosea le stergea bine cu servetele umede. Lenjeria si-o spala singur in chiuveta celulei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.