Statele europene ar putea primi gaz rusesc chiar astazi, dupa ce toate echipele de observatori vor fi prezente la centrale pentru a monitoriza tranzitul, a declarat in noaptea de sambata spre duminica premierul ceh, Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, informeaza RIA Novosti.
"Europa poate primi gaz peste 36 de ore (luni, n. red)", a declarat Topolanek, dupa ce Ucraina a semnat protocolul acordului referitor la echipele de monitorizare. Potrivit NewsIn, protocolul a fost semnat duminica, la ora ora 2.00, ora Kievului (1.00, ora Romaniei).

Sa fie acesta finalul razboiului gazelor sau mai urmeaza si partea a 2-a? Spune-ti parerea pe forumul 9AM.

Naftogaz a anuntat sambata ca va relua in 36 de ore furnizarea de gaz catre Europa, dupa ce Rusia isi va incepe livrarile. Potrivit Reuters, oficialii spun ca membrii echipelor de monitorizare isi vor incepe activitatea in decurs de cateva ore. Ei vor verifica fluxul de gaz care intra si iese din Ucraina.

Dupa trei zile de intense si dificile negocieri diplomatice, mai intai la Bruxelles, apoi la Kiev si Moscova, premierul ceh Mirek Topolanek a reusit sa ii convinga pe liderii rusi si ucraineni sa semneze acordul.

Echipele de observatori europeni, rusi si ucraineni se indreptau duminica dimineata spre statiile de control, unde vor avea ca sarcina sa verifice ca gazul sa nu fie sustras in timpul livrarilor. Rusia a justificat miercuri oprirea totala a livrarilor prin "furtul" de gaz de catre Ucraina.

Documentul, semnat de Rusia, Ucraina si UE, prevede formarea unui "grup de experti cu 25 de membri din fiecare parte implicata. Echipa va efectua controlul pe principiul paritatii, atat pe teritoriul rus, cat si pe cel ucrainean", a afirmat presedintia ucraineana. "Informarea cu privire la rezultatele controlului va fi transmisa in timp real structurilor competente de la Kiev, Bruxelles si Moscova", potrivit sursei citate.

Perspectiva reluarii rapide a gazului rusesc catre UE, la un pas de a fi amanata

Mai multe state din Europa Centrala si din Balcani
, care nu au avut rezerve de gaz, au intampinat grave probleme saptamana trecuta in furnizarea de energie populatiei si sectorului industrial, in conditiile in care se inregistreaza temperaturi foarte scazute pe continentul european. Mecanisme de urgenta au fost stabilite, unele tari acceptand sa vanda gaz statelor vecine.

Daca Europa poate spera intr-o revenirea la normal a situatiei, pentru Moscova si Kiev fondul problemei se mentine. Cele doua guverne continua sa aiba neintelegeri pe tema pretului pentru gaz in 2009, dar si cu privire la datoriile Ucrainei fata de compania rusa Gazprom. Negocierile ruso-ucrainene pe aceasta tema "nu au ajuns in niciun punct in trei zile de negocieri", a spus sambata presedintele companiei nationale ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, la intoarcerea din Rusia, unde s-a intalnit cu oficiali Gazprom.

Putin explica de ce Ucraina trebuie sa plateasca pretul pietei

"Ucraina a fost si ramane un partener de incredere ca tara de tranzit si nu a sistat livrarea de gaz catre Europa. Nu a furat gaz incepand cu 1 ianurie, asa cum sustine Rusia", a declarat premierul Ucrainei, care a tinut sa precizeze ca Ucraina nu are datorii, pentru ca si-a a achitat fata de Gazprom tot ce datora pentru volumul de gaz livrat in 2008.

Presa rusa critica duminica incapatanarea celor doua parti in aceasta criza, spunand ca cele doua state pierd in relatiile cu Europa. "Ucraina nu are gaz, Rusia nu are tranzit pentru gaz, cele doua state isi pierd rapid reputatia in fata unei Europe inghetate", scrie Vedomosti.

Criza gazului s-a transformat intr-un razboi de "propaganda", care va permite unificarea Europei intr-un punct, in cel de reducere a dependentei energetice fata de Rusia, potrivit Kommersant. "UE va incerca fara indoiala sa gaseasca mijloace pentru reducerea dependentei sale fata de aprovizionarile cu gaz rusesc, pentru a evita astfel de crize pe viitor", scrie Kommersant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.