Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa intrevederea cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, ca Romania nu doreste sa intervina in negocierile israeliano-palestiniene aflate in desfasurare, dar va fi oricand disponibila sa participe la ele, daca va fi invitata, transmite NewsIn.

Intrebat daca Romania doreste o implicare concreta mai activa in negocierile israeliano-palestiniene, presedintele Traian Basescu a raspuns ca tara noastra "nu vrea sa interfereze procesele in desfasurare, in schimb Romania are interese majore de securitate, interese economice si interese legate de comunitatile romanesti din tarile din regiune". "Nu dorim sa interferam procesele in desfasurare, dar vom fi oricand disponibili sa participam la ele daca vom fi invitati", a afirmat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca Romania are interese "majore" in zona din punct de vedere politic, economic si al comunitatilor romanesti, aflate in numar mai mare in Israel, dar prezente si in Siria, Egipt sau Iran.

Pe de alta parte, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas a aratat ca Romania cunoaste bine problemele Orientului Mijlociu, dar este si tara in care, cu aproape 20 de ani in urma, a avut loc prima intalnire israeliano-palestiniana. "Consideram ca Romania cunoaste bine situatia din zona, avand in vedere relatiile indelungate si in diverse domenii pe care le-a avut cu statele din regiune. De aceea am vrut sa mentionez inca o data prima intrevedere israeliano-palestiniana care a avut loc la Bucuresti in anul 1988. Toate aceste lucruri califica Romania sa aiba un rol si ne determina sa o rugam sa-si foloseasca oficiile bune si buna cunoastere pe care o are a situatiei din zona pentru a sprijini acest proces", a declarat Mahmoud Abbas. Avand in vedere ca intrarea Romaniei in procesul de negociere israeliano-palestinian necesita acordul tuturor partilor implicate, Abbas a spus ca Autoritatea Palestiniana va face in asa fel incat sa poata veni "la un moment dat" cu un apel catre tara noastra.

De altfel, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene a lansat, la randul sau, o invitatie presedintelui Traian Basescu, de a vizita "pamanturile palestinene". "Folosesc acest prilej pentru a adresa presedintelui Traian Basescu invitatia de a vizita pamanturile palestiniene oricand doreste, in momentul pe care il considera potrivit, si il asigur ca poporul palestinan il va primi cu multa caldura", a declarat Abbas, primind din partea sefului statului roman asigurarea ca va da curs acestei invitatii.

Presedintele Traian Basescu si presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-au intalnit, luni, la palatul Cotroceni, in cadrul convorbirilor tete-a-tete acestia au discutat despre problemele interne ale celor doua tari, facand o analiza detaliata a negocierilor dintre cele doua grupari palestiniene rivale, Fatah si Hamas. De asemenea, cei doi sefi de stat au facut o analiza a situatiei din Orientul Mijlociu, cu accente pe situatia din Liban si programul nuclear al Iranului.

"L-am informat pe domnul presedinte ca, inca din luna iunie, am semnat decretul de infiintare a unui oficiu diplomatic la Ramallah si am mentionat deschiderea pe care Romania o are pentru ca de anul viitor sa reia programele de pregatire in Universitatile Romanesti pentru tinerii palestinieni", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul intrevederii cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene.

La randul sau, Abbas a spus ca, in cadrul discutiei avute cu Basescu l-a informat pe presedintele Romaniei despre stadiul negocierilor israeliano-palestiniene, mentionand ca Autoritatea Palestiniana va continua contactele cu Israelul dupa alegerile din aceasta tara si dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.