Cele doua uragane reprezinta catastrofa "cea mai devastatoare" de acest gen "din istoria Cubei", in urma carora 443.000 de locuinte au fost avariate, 63.000 distruse, stalpi de inalta tensiune si retele electrice au fost scoase din functiune si mai mult de 135.000 de hectare de cultura si plantatii au fost afectate, potrivit unui mesaj oficial transmis la postul national de televiziune.

"Estimarile inca preliminare ale daunelor cauzate de cele doua uragane in mai putin de 10 zile, pe teritoriul tarii, se ridica la cinci miliarde de dolari", potrivit textului. Gustav si Ike au dus si la evacuarea a 3,17 milioane de persoane, din totalul de 11 milioane de locuitori ai insulei, iar mai mult de 200.000 "nu vor avea locuinte pentru o inca o perioada" de timp, afirma autoritatile cubaneze.

Gsustav a devastat vestul insulei comuniste la 30 august, iar Ike, partea estica si centala a tarii, saptamana trecuta. Ike a provocat moartea a sapte persoane, primele dupa Dennis, un uragan care s-a soldat cu decesul a 16 persoane in 2005 si pierderi de 1,4 miliarde de dolari. Uraganul Michelle din 2001 a cauzat, potrivit autoritatilor, daune de 1,4 miliarde de dolari.

Fostul presedinte cubanez Fidel Castro, in varsta de 82 de ani, inca foarte influent, desi a cedat conducerea tarii in urma cu doi ani fratelui sau Raul Castro, a estimat pierderile in urma trecerii uraganului Gustav intre trei si patru miliarde de dolari.

Mai multe organizatii si tari, printre care Rusia si Venezuela, s-au oferit sa ajute statul cubanez.
Aceasta catastrofa a provocat un conflict cu Statele Unite, carora autoritatile cubaneze le-au cerut in repetate randuri, fara vreun rezultat deocamdata, sa suspende pentru sase luni embargoul impus asupra vanzarii de materiale de constructie si asupra accesului la credite. Havana a precizat ca a refuzat din aceasta cauza o donatie din partea Statelor Unite, ajutor acordat sinistratilor cubanezi prin intermediul organizatiilor neguvernamentale. Statele Unite au impus in 1962 un embargo, in vigoare inca, asupra insulei comuniste, cu exceptia produselor alimentare si farmaceutice cubaneze.

O organizatie de exilati cubanezi a anuntat luni ca vor pleda in fata ONU, la Geneva, pentru acordarea unui ajutor international victimelor uraganelor Gustav si Ike din Cuba. Regimul cubanez a recunoscut ca nu are mijloacele necesare pentru a face fata trecerii celor doua uragane. "Cerem comunitatii internationale sa raspunda cat mai repede posibil la situatia catastrofala din Cuba", a declarat Janisset Rivero, membru al organizatiei Programul cubanez democratic, cu sediul la Miami, in Florida.

Potrivit acestei organizatii, insula sufera de o lipsa de "hrana, apa potabila si materiale de contructie" pentru a repara casele avariate de uragane.

Doi dintre membrii organizatiei au prezentat luni in fata ONU marturii ale victimelor si imagini cu pagubele provocate de Ike si Gustav in mai multe orase.

ONU a pregatit un ajutor de trei milioane de dolari pentru Cuba. In plus, un avion cu 17 tone de alimente oferite de Programul Alimentar Mondial (PAM) si patru tone din partea Spaniei este asteptat marti pe insula.