Un purtator de cuvant al Guvernului ucrainean a declarat ca nu ii este cunoscuta decizia - anuntata vineri de MAE roman - potrivit careia Kievul ar fi revocat la data de 11 august o decizie referitoare la realizarea celei de-a doua faze a constructiei la canalul Bistroe, potrivit NewsIn.
Ministerul Afacerilor Externe din Romania saluta vineri, intr-un comunicat, decizia Ucrainei de a nu continua lucrarile la Canalul Bistroe, dar, contactat de Reuters, un purtator de cuvant al Guvernului ucrainean a sustinut ca nu stie ca o astfel de decizie sa fi fost luata.

"Partea romana considera adoptarea deciziei de revocare a Deciziei de finalizare a proiectului Bistroe din decembrie 2007 drept un pas inainte in directia conformarii de catre partea ucraineana cu dispozitiile conventiilor internationale si solicitarile diverselor organizatii internationale relevante", se arata in comunicatul MAE.

Ministerul de Externe a precizat in comunicat ca decizia Ucrainei reprezinta concretizarea uneia dintre obligatiile luate in timpul Conventiei Espoo, desfasurata la Bucuresti.

In mai, Kievul a primit un avertisment si din partea statelor-parti ale Conventiei Espoo, care, de asemenea, au constatat ca Ucraina nu si-a respectat obligatiile ce ii reveneau construind Canalul Bistroe. In consecinta, potrivit acestui avertisment, Kievul trebuia sa-si anuleze decizia de finalizare a proiectului pana la 31 octombrie 2008. De altfel, Kievul anuntase in cadrul reuniunii Espoo de la Bucuresti ca va opri lucrarile la Canalul Bistroe pana la gasirea unei solutii care sa fie in conformitate cu prevederile Conventiei - sa nu afecteze mediul si sa fie acceptata si de statele afectate.

Ucraina s-a declarat deschisa sa supuna proiectul unei expertize independente, dorind sa dovedeasca faptul ca adopta o pozitie constructiva.

In afara de Conventia de la Espoo, Ucraina a fost avertizata recent si de alte organizatii si parti participante la conventii internationale precum Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO si Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. Studiile efectuate de aceste organizatii aratau ca acest canal are impact negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii.

Totusi, la sfarsitul lunii iulie s-a dovedit ca Ucraina sfideaza avertismentele internationale. Astfel, Ucraina a notificat Romania ca efectueaza "lucrari de dragare la bratul Chilia" in cadrul proiectului Bistroe. In reactie la aceasta notificare, Romania a cerut Ucrainei "sa se abtina" de la orice activitate care ar contrazice recomandarile forurilor internationale sau care ar insemna incalcarea angajamentelor asumate de Ucraina in repetate randuri, chiar si cu ocazia vizitei recente la Kiev a ministrului afacerilor externe roman.

In iunie, parlamentarii Consiliului Europei, reuniti la Strasbourg, au cerut printr-o recomandare sistarea lucrarilor la Canalul Bistroe si infiintarea Euroregiunii Marii Negre, in conditiile in care spatiul pontic risca un dezastru ecologic, fiind necesara o consolidare a cooperarii tarilor riverane.

Solicitarea parlamentarilor din Consiliul Europei a fost inscrisa in recomandarea "Combaterea degradarii mediului in Marea Neagra", adoptata la 23 iunie 2008 de catre plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), in baza raportului deputatului roman Laurentiu Mironescu.

La mijlocul lunii iunie statele membre ale Conventiei de la Aarhus au constatat ca, prin construirea canalului Bistroe, Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile internationale ce ii revin in temeiul acestui document si au adoptat un avertisment adresat Kievului. Avertismentul adresat Ucrainei va intra in vigoare in cazul in care, pana la data de 1 ianuarie 2009, Kievul nu va intreprinde o serie de masuri menite sa asigure o implicare efectiva a publicului atat din Ucraina, cat si din statele afectate prin luarea deciziilor referitoare la proiectul Bistroe. Conform regulilor Conventiei, statele parti recurg la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale.

Autoritatile ucrainene ar incalca prin continuarea lucrarilor la Canalul Bistroe si angajamentele recente pe care si le-au asumat in fata delegatiei romane conduse de ministrul de externe Lazar Comanescu, care s-a aflat la Kiev la 18 iulie. Partea ucraineana a asigurat atunci ca "nu are nicio intentie de a-si incalca obligatiile fata de prevederile internationale" in ceea ce priveste proiectul Bistroe. Partile au convenit organizarea unei reuniuni a expertilor pe aceasta tema. In replica, ministrul roman declara ca a luat nota "cu satisfactie" de atitudinea Ucrainei prin care se confirma respectarea deciziilor forurilor internationale, mai ales a Conventiei de la Espoo, conform careia Ucraina era obligata sa sisteze lucrarile la canalul de mare adancime pe Dunare, intrucat dauna mediului unei zone care face parte din "patrimoniul international".

Ucraina a inceput la data de 11 mai 2004, lucrarile de construire a canalului Dunare - Marea Neagra (pe bratele Chilia si Bistroe din Delta Dunarii) si la 26 august 2004 a inaugurat oficial prima etapa. Lucrarile de construire a caii de navigatie au fost reluate in luna noiembrie 2006, o portiune aflata integral pe teritoriul Ucrainei fiind redata navigatiei in luna aprilie 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.