Muntele Nyiragongo, ameninta orasul de la baza, care ar putea deveni un Pompei al zilelor noastre.
Muntele Nyiragongo, din Republica Democrata Congo, este unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume, oamenii de stiinta spunand ca este doar o chestiune de timp pana cand va transforma orasul din apropiere intr-un Pompei al zilelor noastre. Ceea ce nu stiu vulcanologii este cand se va petrece acest eveniment, potrivit Daily Mail.

La baza muntelui Nyiragongo se intinde orasul Goma, cu aproximativ un milion de locuitori, numar care este in crestere datorita refugiatilor, zona fiind in mijlocul unui razboi.

De doua ori, in timpul celor mai recente eruptii, orasul a fost lovit, suferind distrugeri serioase, iar locuitorii fiind obligati sa fuga din calea parjolului.

  • Seismologul italian Dario Tedesco, care a petrecut ultimi 15 ani studiind Nyiragongo, a incercat sa atraga atentia comunitatii stiintifice asupra acestui vulcan. Problema nu se pune daca va erupe, pentru ca asta se va intampla cu siguranta, spune Tedesco.

"Goma va deveni in curand cel mai periculos oras din lume", a spus seismologul pentru revista National Geographic.

Istoria vulcanului sugereaza ca seismologul italian ar putea avea dreptate, avand in vedere ca in 2002, 13,716 milioane de metri cubi de lava s-au revarsat spre orasul Goma, distrugand 14.000 de case, iar in 1977, lava a parcurs la vale mai mult de 30 de km intr-o singura ora, cea mai mare viteza observata vreodata. Cateva sute de oameni au murit, chiar daca fluxul de lava s-a racit pana a ajuns la marginea orasului.

Potrivit seismologilor, ambele evenimente au fost nesemnificative fata de fortele ce se asteapta sa fie eliberate la urmatoarea eruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.