Asociatia Mai Bine va invita in perioada 5 - 7 mai la videoproiectii de filme documentare la Casa de Cultura Mihai Ursachi si la Centrul Cultural Francez Iasi, in cadrul saptamanii Fair Trade.
Fiecare film va fi urmat de cate o discutie, iar cele mai interesante interventii vor fi premiate cu bijuterii certificate Fair Trade provenite din tarile in curs de dezvoltare si cu produse ecologice realizate de Asociatia Mai Bine.

Aceasta activitate este organizata in cadrul proiectului Saptamana Fair Trade, implementat la Iasi in perioada 3 - 9 mai 2010 de catre asociatia Mai Bine.

Fair Trade (comert echitabil) desemneaza o miscare sociala si economica ce apara drepturile producatorilor si doreste sa echilibreze sumele ce le revin acestora din vanzarea produselor, in comparatie cu profiturile realizate de distribuitori.

  • Miercuri, 5 mai, la ora 19.00, la Casa de Cultura Mihai Ursachi se va proiecta documentarul Vanishing of the Bees (96 min., SUA, 2009) care exploreaza misteriosul fenomen al disparitiei in masa a albinelor, pe tot globul - Collony Colapse Disorder. Acest lucru a afectat in primul rand apicultorii si cultivatorii de broccoli, mere, pepeni, cirese, ceapa si alte sute de fructe si legume dependente de polenizare. Urmand povestea a doi apicultori ce incearca sa-si salveze stupurile de albine, filmul accentueaza importanta vitala pe care aceste insecte o au in cultivarea fructelor si legumelor pe care le consumam zi de zi.
  • Joi, 6 mai, la ora 19.00, la Casa de Cultura Mihai Ursachi, se poate urmari filmul documentar Our Daily Bread (92 min., Austria, 2005) al carui subiect este lumea industriei alimentare si a agriculturii high-tech. Urmarind ritmul utilajelor uriase si al benzilor de productie, filmul realizeaza un comentariu non-verbal, folosindu-se de cadre lungi si silentioase, asupra locurilor unde mancarea este produsa in Europa: spatii monumentale, peisaje suprarealiste si sunete bizare - un mediu rece, industrial, ce lasa putin loc individualitatii. Toate acestea stau la baza alimentatiei noastre de zi cu zi, fara ca noi macar sa banuim.
  • Vineri, 7 mai, la ora 17.00, la Centrul Cultural Francez Iasi se poate viziona Food.Inc (94 min., SUA, 2008) din care aflam ca, in Statele Unite ale Americii, industria alimentara are dreptul de a ascunde informatii legate de modalitatile de productie fata de consumatori. Aproape toate alimentele sunt produse de mari corporatii pentru care profitul realizat este deasupra sanatatii consumatorilor, traiului decent al fermierilor, sigurantei muncitorilor si mai ales a mediului.
  • Programul de videoproiectii se incheie cu filmul Black Gold (78 min., Marea Britanie/ SUA, 2006) difuzat vineri, 7 mai, la ora 19.00 la Centrul Cultural Francez Iasi. In timp ce occidentalii savureaza specialitati precum caffe latte si capuccino, cultivatorii de cafea din Etiopia sufera de pe urma injustitiilor comertului ne-echitabil, si abia sunt in stare sa aiba un trai decent. Analizand caile unei industrii de miliarde de dolari, Black Gold urmareste drumul lui Tadesse Meskela in incercarea sa de a salva vietile a 74.000 de fermieri, prin cautarea unui cumparator care sa ofere un pret corect cafelei produse de acestia.

Citeste si:
India: o leoaica invata sa isi creasca puii uitandu-se la filme...
India: o leoaica invata sa...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.