Comitetul municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta a organizat, sambata, in patru zone din centrul Capitalei, un exercitiu de simulare a unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade, care ar fi produs pagube materiale si pierderea de vieti omenesti.
La simularea seismului au participat unitati din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Unitatea Speciala de Interventie in Situatii de Urgenta Ciolpani, echipajele de ambulanta ale SMURD, echipaje de la Politia Comunitara Bucuresti, Politia, Jandarmeria, precum si unitati ale MApN si reprezentanti ai Crucii Rosii. Totodata, in exercitiu au fost implicate si echipe ale Apa Nova, Electrica, Distrigaz, Radet si RATB, potrivit NewsIn.

Potrivit scenariului exercitiului, la operatiunile de salvare organizate in patru zone din centrul Capitalei, au participat, in total, 56 de autospeciale pentru stingerea incendiului, opt autoscari si zece autospeciale de descarcerare. Tot pentru simularea de seism, 24 de ambulante SMURD si patru autospeciale au fost scoase pe teren. De asemenea, in Bucuresti au fost organizate trei spitale mobile in fata Teatrului National Bucuresti, in Centrul Vechi si in Piata Unirii. Intreaga actiune a fost coordonata de un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor. Reprezentantii ISU au declarat ca, pentru simularea de sambata dimineata a fost folosit aproximativ 40% din efectivul de ambulante si autospeciale pentru stingerea incendiilor, pentru a se asigura interventia in cazurile reale care ar putea aparea.

Potrivit scenariului, seismul a presupus un numar de 143 de raniti, 437 de persoane surprinse sub daramaturi si 48 de morti. Mai mult, pentru cele 243 de persoane care ar putea ramane fara adapost in cazul unui seism, autoritatile au amplasat in Parcul Unirii o tabara mobila, unde au fost amenajate corturi pentru cazarea sinistratilor, dar si pentru acordarea de asistenta medicala si chiar un cort - scoala.

Pentru simularea conditiilor unui seism de amplitudine mare, autoritatile au imaginat cateva situatii specifice in centrul Capitalei. Astfel, s-a intervenit la zona cladirii Ciclop de pe Bulevardul Magheru, unde s-a simulat prabusirea unei cladiri cu trei etaje, precum si izbucnirea unui incendiu. In aceeasi zona, s-a exersat si evacuarea, cu ajutorul autoscarilor mecanice, a celor blocati in imobile inalte.

Pompierii si medicii SMURD au intervenit si in Centrul Vechi al Capitalei, unde mai multe cladiri cu risc seismic ridicat s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur de amplitudinea celui simulat. Astfel, pe strazile Covaci si Selari au fost exersate operatiunile de stingere a unor incendii, dar si de scoatere a ranitilor de sub daramaturi si de acordare de ingrijiri medicale cat mai rapid.

In timpul exercitiilor desfasurate in fata Teatrului National Bucuresti si a cladirii service-ului Ciclop circulatia pe Bulevardul Magheru a fost restrictionata, pentru a permite ambulantelor si pompierilor sa preia persoanele "ranite" in urma prabusirii unei cladiri din zona si sa simuleze stingerea unui incendiu izbucnit in urma seismului.

La exercitiul organizat sambata dimineata in Capitala au mai participat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, precum si secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

La briefingul de presa sustinut la finalul exercitiului, prefectul Atanasoaei a declarat ca exercitiul a fost efectuat pentru a vedea cum se coordoneaza, in cazul unei situatii de urgenta, politia, pompierii, ambulanta si echipajele SMURD si ISU. De asemenea, a sustinut prefectul, exercitiul de sambata a fost organizat pentru a vedea care este viteza de reactie, atat a autoritatilor, cat si a echipelor de interventie. Oficialul a atras insa atentia asupra faptului ca nu toate primariile de sector s-au implicat in dotarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, nominalizand in acest sens primariile din sectoarele 4 si 5.

Mihai Atanasoaei a amintit si ca se asteapta in continuare o decizie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti in ceea ce priveste infiintarea si dotarea Centrului Unic de Comanda pentru Situatii de Urgenta din Bucuresti, pentru care ar fi necesara suma de 25 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.