IT&C 11 Iulie 2008 10:01
Gigantii internetului si-au unit puterile pentru a rezolva o serioasa fisura de securitate care ameninta reteaua de Internet la nivel global si care ar fi lasat cale libera tuturor hackerilor cu imaginatie.
Potrivit BBC, Companiile Microsoft, Sun Microsystems si Cisco pun la dispozitia utilizatorilor, incepand cu aceasta saptamana, un update care rezolva o bresa de securitate ce aparea la conexiunea internet ce permitea redirectionarea userilor catre pagini false chiar daca acestia tastau adresa corecta in browser.

Fisura a fost descoperita in urma cu sase luni de catre Dan Kaminsky, director al departamentului de securitate al companiei IOActive si specialist in domeniul atacurilor DNS (Domain Name System). El a semnalat problema celor trei companii, ai caror specialisti au colaborat pentru a pune la punct o solutie pentru remedierea problemei.

Exista o veste proasta si o veste buna: cea proasta este ca fisura este impresionanta, iar cea buna este ca niciunul dintre „baietii rai” nu s-au folosit inca de ea. Administratorii de sistem vor avea 30 de zile la dispozitie pentru a aplica noul pachet software , incluzand Microsoft Corp., Sun Microsystems Inc., Red Hat Inc si altii insa detaliile despre aceast pericol si despre cum se poate pastra securitatea Internetului vor fi dezvaluite la conferinta Black Hat din Las Vegas.

Expertii in securitate, inclusiv cel care a descoperit fisura, Dan Kaminsky, spera ca software-ul creat va reusi sa protejeze datele din computerele noastre, subliniind ca „aceasta problema nu afecteaza numai Microsoft sau Cisco, ci afecteaza intreaga lume”.

Potrivit Times, hackerii se folosesc de aceasta vulnerabilitate pentru a ataca retelele companiilor astfel putand sa intre in posesia unor date importante dar si sa le accesez e mailurile. Kaminsky a alertat de asemenea agentiile americane de securitate nationala sa se pregateasca in eventualitatea unui viitor atac al hackerilor.

Potrivit LA Times, lui Kaminsky i-a luat doar cateva minute sa depisteze bug-ul, insa cateva luni sa o rezolve, in plus a construit si o pagina Web, www.doxpara.com, unde si tu iti poti verifica vulnerabilitatea DNS-ului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.