In timp ce pentru unii numai faptul ca se gandesc la serpi le provoaca emotii neplacute, altii au ca obiect de cercetare crearea de echipe de serpi… roboti.
Robotii in forma de sarpe sunt ideali pentru explorari de-a lungul conductelor, in spatii greu accesibile, existand o gama importanta de aplicatii in care pot fi folosite echipe de roboti-sarpe coordonati, de la reparatii pana la misiune de salvare. Principala problema in conceperea unor roboti in forma de serpi o constituie sistemul lor de locomotie. Motivul pentru care este foarte dificil sa "inveti" un astfel de robot sa mearga este dat de lungimea corpului, dar si de natura particulara a metodei de deplasare a nevertebratelor.


INVENTIE GRECEASCA. Daca pana acum snake-botii aveau nevoie de coordonarea unui om pentru a se deplasa, o echipa de cercetatori greci au inventat un sistem de control care permite navigatia in conditii de siguranta a robotilor in medii nefamiliare, potrivit newscientist.com. Dupa mai multe simulari computerizate, cercetatorii au construit un model pe care au testat sistemul. Robotul a fost dotat cu doi senzori infrarosu in zona capului, pentru a detecta distanta pana la un eventual obstacol din apropiere si a fost programat cu un set complex de algoritmi care ii permit sa isi miste incheieturile in concordanta cu distantele detectate pana la obstacole.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.