Scaderea preturilor datorita eliminarii accizelor si a taxelor vamale dar si datorita avansului tehnologic a convins tot mai multi romani sa-si cumpere aparate de fotografiat. Astfel, in ultimii ani, piata camerelor foto autohtona a inregistrat o crestere considerabila.

In ceea ce priveste aparatele, romanii prefera aparatele foto digitale in defavoarea celor clasice deoarece pot realiza cate fotografii doresc, nefiind limitati de costurile cu developarea lor.
Potrivit unui studiu privind obiceiurile multimedia ale populatiei, realizat recent de compania de cercetare a pietei Daedalus Consulting, 55,8% din populatia urbana cu varste cuprinse intre 14 si 55 de ani au si utilizeaza aparate foto digitale.
Preturile accesibile si usurinta cu care sunt utilizate au transformat camerele foto dintr-un obiect de lux intr-o necesitate. De cele mai multe ori, utilizarea camerei foto digitale se transforma chiar intr-un hobby.
Fie ca este considerata hobby, fie necesitate, fotografia inseamna pentru comerciantii de aparate foto si camere digitale vanzari de milioane de euro.
Piata de milioane de euro
Piata autohtona a camerelor foto a inregistrat in ultimii ani o crestere continua. Eliminarea accizelor si a taxelor vamale, concurenta puternica de pe piata dar si diversificarea si emanciparea preferintelor consumatorilor romani au dus la o scadere a preturilor, vanzarile de camere foto digitale cunoscand o adevarata explozie.
Conform ultimelor analize prezentate de compania de cercetare a pietei IDC, Romania a fost anul trecut a sasea piata din Europa Centrala si de Est ca volum, si a treia ca dinamica, inregistrand o crestere de 28,5% din punct de vedere al camerelor foto digitale vandute, fata de anul anterior.
Valoarea pietei autohtone a camerelor foto a fost evaluata in 2006 la peste 40 milioane de euro, numarul unitatilor vandute fiind estimat la 200.000, iar pentru 2007 se asteapta o crestere cu 40%.
Potrivit IDC, anul trecut cei mai mari jucatori pe piata camerelor foto din Romania au fost Benq, Canon si Sony.
In ceea ce priveste preturile, acestea variaza in functie de performante - zoom optic si digital, rezolutie, stabilizator de imagine, tipul de memorie - dar si de design intre 300 si 3.500 lei.
Spre exemplu, pentru un aparat cu rezolutie intre 5 si 8,9 megapixeli (Mp) si zoom optic intre 3 si 3,9, preturile variaza de la 311 lei - HP PhotoSmart M447 (senzor CCD, rezolutie 5 Mp, zoom optic 3x, zoom digital 5x, ecran LCD de 2,4 inch, tip memorie Secure Digital) si 1.857 lei -Sony Cyber-shot DSC-G1 (senzor CCD Super HAD , rezolutie 6,1 Mp, zoom optic 3x , zoom digital 6x, ecran LCD de 3,5 inch, Memory Stick Duo).
Pentru un aparat cu rezolutie intre 5 si 8.9 megapixeli (Mp) si zoom optic intre 4 si 6,9 preturile variaza intre 399 lei - Canon Powershot A460 (senzor CCD , rezolutie 5 Mp, zoom optic 4x, zoom digital 5 x, ecran LCD de 2 inch, memorie secure digital) si 1.198 lei - Sony DSC-T100 (senzor CCD, rezolutie 8 Mp, zoom optic 5x, zoom digital 10x, ecran LCD de 3 inch, memory stick duo)
Preturile cresc odata cu rezolutia si zoom-ul. La o rezolutie de 7Mp, preturile pleaca de la 736 - Fujifilm FinePix S5700 (senzor CCD, rezolutie 7,1 Mp, zoom optic 10 x, zoom digital 4,8 x, ecran LCD de 2,5 inch, memorie secure digital) si ajung la 1.278 - Panasonic DMC-TZ3EG-S (senzor CCD, rezolutie 7,2 Mp, zoom optic 10x, zoom digital 6x, ecran LCD de 3 inch, memorie secure digital).
La o rezolutie de peste 7Mp si zoom optic peste 11x, preturile depasesc 1.000 lei : Kodak DC Z712 Easy Share (rezolutie 7,1 Mp, zoom optic 12x) costa 1.076 lei, Olympus SP-550UZ (rezolutie 7,1Mp, zoom optic 18x) 1.391 lei iar Canon PowerShot S5 IS (rezolutie 8 Mp, zoom optic 12x) 1.458.
Camerele profesionale, la mare cautare
Potrivit comerciantilor, cele mai cautate camere foto digitale din aceasta vara au fost cele cu zoom optic cat mai mare (10X), stabilizator de imagine si rezolutie de peste 6MP. De asemenea, exista un segment important de cumparatori care au inceput sa faca trecerea de la camerele compacte la modele mai avansate - digitale profesionale (SLR) si semiprofesionale (DSLR).
Acestea permit mai multa libertate de expresie fotografica si o calitate mai buna a fotografiilor in ceea ce priveste rezolutia, contrastul, expunerea si profunzimea imaginii. Preturile pentru aceste tipuri de camere sunt cuprinse intre 1.500 si 40.000 de lei. Spre exemplu, Nikon D40X, obiectiv 18/55, costa 2.000, iar Canon EOS 1Ds MARK II - 25.222 lei. Pentru informatiile legate de pret si performante tehnice au fost folosite date din magazinele Altex si de pe www.emag.ro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.