Industria tehnologiei informatiei si comunicatiilor este, la nivel mondial, la fel de poluanta ca si cea aeronautica, potrivit unor estimari date publicitatii de compania de cercetare Gartner.

Iar in acest context, din ce in ce mai multe companii multinationale isi concentreaza activitatile pentru reducerea fenomenului. Gartner estimeaza ca doi la suta din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global este generat de industria IT&C, valoarea fiind echivalenta cu cea a industriei aviatice.

Compania de cercetare spune ca "noxele tehnologice" provin de la PC-uri, servere, sistemele de racire ale computerelor, telefoane mobile si fixe, imprimante si chiar retele LAN (local area network). Pina de curind, foarte putine organizatii erau ingrijorate de emisiile de CO2, insa acum lucrurile par sa se precipite in contextul in care cumparatorii incep sa decida achizitionarea unui echipament din categoria IT&C si in functie de cit de "ecologic" este acesta.

"In urmatorii cinci ani, presiunile de ordin financiar si legislativ, legate direct de problemele de mediu, vor determina companiile sa devina din ce in ce mai ecologice", declara reprezentantii Gartner, citati de presa internationala. Iar acest fenomen de schimbare a deciziei de achizitionare a unor produse din categoria IT&C va fi dictat in primul rind de utilizatorii care vor constientiza importanta problemelor de mediu.

Potrivit Gartner, industria IT&C va trebui sa se orienteze din ce in ce mai mult catre inovatii care sa reduca impactul negativ al echipamentelor produse asupra mediului inconjurator. Analisti de la Gartner mai anticipeaza ca utilizatorii de echipamente IT&C vor fi si ei din ce in ce mai interesati de detalii privind durata de viata a produselor achizitionate. "Foarte putini manageri IT sint in acest moment constienti de importanta policitilor de mediu. Activitatea ecologica nu mai presupune doar actiunea unei minoritati, ci devine o activitate esentiala pentru toti liderii din industria IT", mai spun reprezentantii Gartner.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.