Studiourile de la Hollywood s-au aliat cu unul dintre adversarii traditionali - retelele peer-to-peer BitTorrent - pentru a oferi o alternativa convenabila la descarcarea ilegala de filme si jocuri.

Compania BitTorrent, a carei tehnologie a pus bazele unei noi generatii de piraterie pe Internet, a lansat BitTorrent Entertainment Network . Sunt puse la dispozitia publicului in jur de 3.000 de filme noi sau clasice, spectacole de televiziune, precum si mii de jocuri si videoclipuri muzicale, care pot fi achizitionate legal. Multe jocuri pot fi descarcate gratuit, printre acestea numarandu-se titluri ca Resident Evil 3, Deus Ex Invisible War sau Airport Tycoon 3.

Printre partenerii BitTorrent implicati in acest proiect se numara 20th Century Fox, Warner Brothers, Paramount si Metro-Goldwyn-Mayer, acesta din urma anuntandu-si disponibilitatea de a oferi pentru inceput 100 de titluri din cele 4.000 de filme de care dispun. Un reprezentant Metro-Goldwyn-Mayer a apreciat ca "prin aceasta metoda putem oferi produsele noastre miilor de utilizatori interesati din intreaga lume, iar potentialul este enorm".

Magazinul BitTorrent este usor diferit de Apple iTunes Store sau serviciul Microsoft Xbox Live . BitTorrent combina transferurile gratuite de fisiere video ale utilizatorilor cu vanzarile de filme. Desi serialele cum ar fi "24 " (Kiefer Sutherland) sau "Bones " costa 1,99$ per episod, practic este vorba doar de o inchiriere, fiindca acestea expira 30 de zile de la cumparare sau 24 de ore dupa ce utilizatorul incepe sa le vizioneze.

Un film relativ nou ca "Superman Returns" (2006) costa 3,99$, in timp ce titluri mai vechi precum "Reservoir Dogs" (1992) costa 2,99$. Filmele pot fi rulate cu Windows Media Player 11 si nu pot fi rulate pe mai mult de un PC sau transmise prin Internet.

Ashwin Navin, co-fondator si presedinte BitTorrent, a declarat ca utilizatorii pot cumpara copii digitale ale filmelor, dar studiourile au cerut preturi prea mari pentru majoritatea consumatorilor. "Nu cred ca preturile curente sunt adecvate pentru vanzari online in aceste conditii", a apreciat acesta.

BitTorrent, care are sediul central in San Francisco si 45 de angajati, va intampina dificultati serioase in incercarea de a se consolida pe aceasta noua piata. Apple constituie prezenta cea mai semnificativa printre magazinele online multimedia. ITunes, care a vandut muzica in format digital in valoare de peste un miliard de dolari, ofera de asemenea filme Walt Disney, Paramount, precum si programe ale celor mai cunoscute canale TV. Printre concurentii mai noi se numara si Walmart.com, MovieLink.com si Amazon Unbox, care a oferit recent utilizatorilor TiVo - posibilitatea de a descarca filme pentru a le viziona direct pe ecranele televizoarelor.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.