Pirateria de muzica pe internet continua sa creasca, iar industria muzicala pierde anual milioane de dolari din cauza descarcarilor ilegale, in ciuda legislatiei in domeniu si a numarului tot mai mare de procese intentate, mai ales in Statele Unite, informeaza Reuters.

Pirateria este o mare problema pentru industria muzicala care incearca sa-si sporeasca veniturile din download-uri legale, mai ales pentru a compensa vanzarile in scadere la CD-uri. La nivel global, veniturile obtinute de pe urma CD-urilor s-au redus cu 23% din 2000 pana in 2006.

Analistul firmei de consultanta web Big Champagne, Eric Garland, estimeaza ca lunar sunt descarcate ilegal 1 miliard de melodii. Potrivit Reuters, gigantul Apple a reusit sa vanda in Statele Unite, prin site-ul iTunes, care acopera 70% din piata americana de muzica descarcata legal, putin peste 2 miliarde de melodii, de la lansarea sa din 2003.

Pirateria muzicala este posibila pentru ca exista programe si retele peer-to-peer (P2P) ca Gnutella si BitTorrent care leaga milioane de calculatoare si faciliteaza schimbul de fisiere intre utilizatori. Programele peer-to-peer inseamna o retea de calculatoare care se bazeaza, mai degraba, pe puterea calculatorului personal si latimea de banda decit pe numarul participantilor din retea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.