Dl. Vinton Gray Cerf, nascut in 1943, considerat unul dintre fondatorii Internetului si coautor al protocolului TCP/IP, alaturi de Robert E. Kahn, a avertizat participantii la Forumul Economic de la Davos in privinta retelelor botnet, care constituie in prezent cea mai mare amenintare la adresa Internetului.
Retele uriase de computere compromise, folosite de criminali pentru a trimite mesaje spam, aplicatii spyware sau pentru a lansa atacuri denial-of-service, capabile sa opreasca functionarea oricarui server, se dezvolta rapid si devin din ce in ce mai sofisticate. Dl. Vinton Cerf, in prezent angajat al Google, a apreciat ca retelele botnet pot submina dezvoltarea Internetului si a comparat raspandirea lor cu o pandemie. Acesta estimeaza ca pana la un sfert din totalul PC-urilor conectate la Internet - in jur de 150 de milioane - sunt infectate cu troieni care pot prelua controlul asupra computerului si a conexiunii Internet in beneficiul unor atacatori aflati nu de putine ori intr-o alta parte a lumii.

Dl. Mark Sunner, analist de securitate in cadrul MessageLabs , considera ca situatia sumbra prezentata de dl. Vinton Cerf este absolut reala. La sfarsitul anului trecut expertii de securitate supravegheau o retea botnet numita Spam Thru, care avea propria protectie antivirus (elimina celelalte aplicatii nocive care contaminau computerul), evita detectia prin mecanisme proprii de inalta performanta si putea fi de zece ori mai productiva decat retelele botnet obisnuite.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.