Anul 2006 a fost marcat de o revenire in forta a amenintarilor malware, retelele botnet devenind instrumentul de lucru preferat de atacatori. In 2007 de asteapta o crestere semnificativa a amenintarilor web, mai ales a celor ce vizeaza site-urile retelelor sociale.

Trend Micro Incorporated a publicat raportul amenintarilor pentru anul 2006 si previziunile pentru 2007. Informatiile culese si analizate de TrendLabs demonstreaza ca in 2006 crima organizata a continuat sa deruleze activitati de furt de identitate, spionaj industrial si santaj. Retelele botnet au fost adoptate la scara larga de hackeri pentru a ataca diverse tinte. In 2007 se asteapta o crestere a amenintarilor web, aplicatii care deruleaza activitati nocive si de multe ori se perpetueaza automat, iar retelele sociale vor fi vizate in mod deosebit.

Din cauza raspandirii retelelor cu capacitate mare de trafic in majoritatea tarilor, a devenit foarte populara descarcarea de fisiere media, programe si alte tipuri de date. Atacatorii folosesc tot mai des site-urile retelelor sociale pentru a-si ascunde aplicatiile nocive, iar acestea sunt descarcate fara ca utilizatorii sa fie notificati si apoi declanseaza secvente complexe de contaminare din surse multiple.

Majoritatea atacurilor sunt motivate de castiguri financiare. Pe durata 2006, mesajele spam au cunoscut un reviriment in sprijinul comertului cu medicamente cu marci cunoscute fabricate si tranzactionate ilegal (ambien, valium, xanax). De asemenea grupurile de creatori de aplicatii malware si spyware au inceput sa colaboreze pentru a obtine castiguri substantiale de la utilizatorii privati si companiile vizate.

In cursul anului 2006 s-a redus ponderea contaminarilor generalizate cu virusi, raspandirea acestora fiind in schimb directionata pe tinte sau regiuni. Un atac cu virusi directionat se concentreaza asupra unui anumit grup de persoane, cum ar fi angajatii unei companii sau utilizatorii unui anumit serviciu online. Atacurile regionale se deruleaza in mod similar, dar afecteaza o tara sau o anumita regiune folosind o aplicatie malware conceputa special pentru a exploata evenimente importante pentru grupul tinta. Contaminarea se manifesta altfel in aceasta situatie, afecteaza un numar mai redus de utilizatori si combina multiple aplicatii malware pentru a-si atinge scopurile.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.