Numarul de jurnalisti condamnati la inchisoare a ajuns pe 1 decembrie la 134 de persoane, pe plan international, dintre care 49 sunt reporteri online si bloggeri, a anuntat joi un organism de reglementare din SUA , CPJ, citat de Reuters.

CPJ (Committee to Protect Journalists - organizatie de protectie a jurnalistilor, cu sediul la New York) a anuntat ca numarul de jurnalisti inchisi in intreaga lume a crescut in acest an odata cu cresterea numarului de reporteri online si bloggeri. Acestia reprezinta la ora actuala o treime dintre cei 134 de jurnalisti inchisi la 1 decembrie in 24 de tari, dintre care se remarca China, Cuba, Eritrea si Ethiopia, mai spune CPJ citat de Reuters.

In timp ce 67 de reporteri, editori si fotografi din presa scrisa reprezinta si in acest an cea mai numeroasa categorie de jurnalisti condamnata la inchisoare, anul acesta jurnalistii online s-au clasat pe locul doi, cu 49 de cazuri, potrivit aceleiasi surse.

"Acest moment este crucial in lupta pentru libertatea presei, deoarece statele totalitariste au transformat internetul intr-un front principal de lupta, in eforturile lor de a controla informatia", a declarat directorul executiv de la CPJ, Joel Simon.

China vrea sa dovedeasca ca internetul nu este imposibil de controlat sau cenzurat, a adaugat Simon. "Daca va reusi China acest lucru, vor fi implicatii foarte grave nu numai pentru acest domeniu, dar si pentru libertatea presei din intreaga lume".

Printre cei inchisi in China este si Zheng Yichun, un ziarist independent care a colaborat la multe site-uri de stiri internationale si care a scris mai multe editoriale prin care critica Partidul Comunist.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.