In cadrul Initiativei Globale de Combatere a Furtului de Identitate lansata in martie 2006, Microsoft, in colaborare cu autoritatile politienesti si judiciare din Europa si Orientul Mijlociu, a initiat 129 de procese pentru furtul de date privind conturile bancare.

Anuntul a fost facut la Conferinta de la Bruxelles privind furtul de identitate.

"Furtul de identitate este o crima care submineaza increderea consumatorilor in Internet si constituie un impediment major in calea implementarii politicilor europene de sprijinire a industriei si a folosirii serviciilor Internet" a declarat Neil Holloway, Presedintele Microsoft Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Atacatorii trimit mesaje mail care copiaza formatul mesajelor ce provin de la institutii financiare legitime, in incercarea de a obtine nume de utilizatori, parole sau numere de carti de credit. La sfarsitul anului 2005 fusesera depistate 7.197 site-uri web phishing conform statisticilor Grupului de Initiativa Anti-Phishing . Compania Symantec estimeaza ca in prima jumatate a anului 2006 numarul de tentative de furt de identitate s-a dublat, ajungand la 157.000. Daunele in detrimentul utilizatorilor si companiilor afectate depasesc 2,8 miliarde pentru acest an.

Initiativa Microsoft vizeaza colaborarea intre sectorul privat si autoritatile guvernamentale pentru protejarea consumatorilor si condamnarea infractorilor. Peste 4.700 de site-uri web phishing au fost inchise in urma acestor operatiuni, printre care si un site din Bulgaria care copia MSN. Printre suspecti se numara cetateni din Franta, Marea Britanie, Germania, Austria, Turcia sau Egipt.

Un reprezentant al Interpol a declarat ca din cauza complexitatii acestui tip de infractiuni, colaborarea autoritatilor politienesti cu furnizorii de servicii Internet si companiile de software si hardware este esentiala.

Din cele 129 de procese demarate, 97 sunt proceduri penale bazate pe informatii furnizate de Microsoft si alte companii IT si indreptate impotriva celor mai periculosi dintre infractori. Restul sunt procese civile care vizeaza tinerii care nu au avut intentii criminale, iar plata unor amenzi de cateva mii de dolari este considerata suficienta pentru a descuraja astfel de initiative.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.