O consecinta importanta a colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electronice si electrice va fi cresterea taxei locale de salubritate incepand cu anul viitor, a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presedintele organizatiei colective pentru gestionarea deseurilor IT, Eco Tic.

In statele Uniunii Europene aceasta taxa locala este undeva intre 150 si 200 de euro pe an. "Mandria de a fi european si dorinta de a trai intr-un mediu sanatos costa", a aratat Negoita.

Pana acum, 99% din primarii nu au facut nimic pentru colectarea selectiva a deseurilor electrice si electronice. Conform legii, au cedat terenuri de pe domeniul public, insa acest lucru nu are relevanta prea mare din perspectiva colectarii. Asigurarea spatiului pentru colectare de catre municipalitati este o cerinta legala minimala, managementul acestor puncte trebuie sa fie o initiativa locala, a subliniat Negoita.

Punctele de colectare pentru deseuri electrice si electronice nu au nevoie de nici un fel de decizie guvernamentala speciala, a declarat Simona Vaida, expert in Directia Gestiunii Deseurilor si Substantelor Chimice Periculoase de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). "Nu exista nici un fel de norma care sa se refere exclusiv la deseurile electrice si electronice, cu exceptia autorizatiei de mediu. Municipalitatile nu trebuie decat sa mentioneze si faptul ca gestioneaza deseuri electrice si electronice, este vorba numai numai de decizii care se iau la nivel local", a incheiat Vaida.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.