Garyl Tan Jia Luo, in varsta de 17 ani, este prima persoana pusa sub acuzare in baza Computer Misuse Act in vigoare in Singapore, care reglementeaza diferite categorii de infractiuni ca accesul neautorizat, interceptarea, modificarea sau dezvaluirea de informatii obtinute abuziv de pe computerele utilizatorilor conectati la Internet.

Conform declaratiilor autoritatilor, acesta si-a folosit laptop-ul pentru a se conecta la internet prin Access Point -ul unor vecini.

Audierile au inceput pe data de 15 noiembrie si daca va fi gasit vinovat, in ciuda lipsei de circumstante agravante la fapta sa, adolescentul risca o pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare si plata unei amenzi de pana la 6.400 dolari.

Dintre cazurile similare amintim condamnarea in iulie 2005 a lui Gregory Straszkiewicz din Londra la plata unei amenzi de 500 de lire sterline si un an de inchisoare cu suspendare pentru utilizarea neautorizata a unei retele wi-fi, precum si condamnarea lui Brian Salcedo din S.U.A. in 2004 la 9 ani de inchisoare in urma interceptarii unor tranzactii cu carti de credit prin reteaua wireless a magazinelor Lowe's. Specialistii au estimat ca in cazul in care datele cartilor de credit ar fi fost folosite, pagubele s-ar fi cifrat la 2.5 milioane $. Salcedo a facut apel in 10 iulie 2006, sustinand ca sentintele ar trebui sa fie determinate in baza pagubelor reale si nu a celor potentiale, dar acesta a fost respins.

Simpla accesare neautorizata a unei retele internet wireless fara a avea intentia lansarii unor atacuri poate trece neobservata in cazul in care intrusul nu descarca fisiere de mari dimensiuni, iar proprietarul sau beneficiarul legitim al serviciilor respective nu are instalate programe pentru detectia de intruziuni. Au fost insa inregistrate cazuri in care utilizatorii care desfasurau activitati ilegale permiteau deliberat accesul la propriile retelele wireless, pentru ca, in situatia in care erau prinsi, sa poata sustine ca nu au fost singurele persoane care au avut acces in reteaua respectiva.

Totusi, utilizatorii sau companile care instaleaza retele wireless sunt singurii responsabili pentru activitatile desfasurate, iar sarcina securizarii accesului la acestea ar trebui privita cu maxima seriozitate.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.