Barbatii sunt cei mai predispusi sa cada victime ale ingineriei sociale si furtului de date ca urmare a folosirii retelelor sociale Facebook si Twitter, in comparatie cu femeile.

Barbatii accepta cereri de prietenie de la necunoscuti, isi publica locatia, ignora setarile si politicile de confidentialitate si permit accesul liber al necunoscutilor in conturile lor mult mai repede decat femeile. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu Bitdefender, realizat pe un esantion de 1649 de barbati si femei din Marea Britanie si SUA.

Acest gen de comportament riscant permite accesul persoanelor rau intentionate la o multime de date personale, ce pot fi folosite pentru lansarea unor atacuri spam foarte bine targetate, favorizeaza furturile de identitate si alte atacuri virtuale. Totodata, creste riscul de a primi linkuri ce fac trimitere catre pagini infectate. Toti respondentii aveau instalate softuri de securitate a datelor, ceea ce denota un anumit nivel de constientizare in ceea priveste riscurile de securitate in mediul online.

Rezultatele studiului arata ca 64,2% dintre femei resping cererile de prietenie de la straini pe retelele sociale, in timp ce doar 55,4% dintre barbati iau aceasta masura. Aproximativ 24,5% dintre barbati nu restrictioneaza strainilor accesul la profilele lor online, comparativ cu 16% dintre femei. Totodata, 25,6% dintre barbati fac public locul in care se afla, in timp ce 21.8% dintre femei fac acest lucru.

Datele au aratat, de asemenea, ca barbatii din SUA adopta un comportament mai riscant in mediul online decat barbatii din Marea Britanie. O alta concluzie importanta a studiului este aceea ca precautia pe retelele sociale creste proportional cu varsta respondentilor.

"Barbatii se expun riscurilor in mediul online intr-o masura mai mare decat femeile, in special cand vine vorba de acceptarea cererilor de prietenie de la persoane necunoscute", a declarat George Petre, Bitdefender Senior Social Media Security Researcher.

Citeste si:
WhatsApp introduce trei funcţii noi în chat. Care sunt acestea
WhatsApp introduce trei...

"Partea buna a lucrurilor este faptul ca doar un sfert dintre utilizatori sunt dispusi sa impartaseasca locatia lor pe retelele sociale. Cu toate acestea, cele mai multe aplicatii, in special cele pentru telefoane mobile, sunt concepute astfel incat permit implicit accesul la aceasta informatie, lucru care duce la situatii jenante sau cu adevarat periculoase", a continuat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.