Varianta acordului pentru reglementarea inetrenetului, propusa de ORDA a fost respinsa integral, dupa ce acesta metodologie a primit critici acerbe din partea presei. Astfel, in sedinta de ieri, Acordul pentru dezvoltarea si protectia operelor pe noile retele digitale, elaborat de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor a fost anulat.
E vremea unui nou text! Suna halucinant, dar peste 40 de reprezentanti ai organizatiilor interesate au ajuns la consens!”, noteaza blogul freshgoodminimal.ro care a criticat de asemenea propunerile ORDA. S-a ajuns intr-un final la concluzia ca internetul se afla la intersectia mai multor tipuri de drepturi, precum garantarea accesului la informatie si cultura, iar cel “de autor” nu poate fi dominant.

Intr-o declaratie pentru 9am.ro, directorul ORDA, Laurentiu Oprea a dat de asemenea asigurari ca este deschis catre aceasta perspectiva. “Va asigur ca demersul nostru este cit se poate de deschis. Internetul face parte din viata noastra si trebuie sa fie accesibil pentru cultura pentru educatie, etc. dar si o sursa de venit pentru titulari de drepturi, pentru agentii economici. Trebuie gasit un echilibru intre toate aceste interese”, sustine acesta. ORDA fusese anterior, acuzata si de lipsa de transparenta.

Dupa aceste adevarate tensiuni generate de reglementarile pe care ar fi vrut sa le impuna ORDA, reprezentantii Guvernului, ai industriei muzicale, ai companiilor media si de telecomunicatii au reusit ieri sa ajunga la un acord comun: reglementarea internetului si a facilitatilor de download nu trebuie sa incalce liberul acces la cultura. Acestia admit, pe de alta parte, ca drepturile de autor trebuie protejate printr-o viitoare lege a internetului, potrivit NewsIn.

In noul cadru oferit de negocierile desfasurate ieri, la sediul unei organizatii non-guvernamentale reprezentand interesele consumatorilor, vor fi stabilite patru grupuri de lucru: al societatii civile, al industriilor creative, al titularilor de drepturi si al institutiilor statului. S-a convenit realizarea unui blog dedicat discutiilor, administrat de catre Fundatia AltArt - hwww.sectorulcultural.info/acord.

Potrivit ORDA, demersul este deschis tuturor celor interesati si toti reprezentantii utilizatorilor finali, furnizorilor de servicii digitale sau titularilor de drepturi sunt invitati sa comunice la ORDA intentia de a deveni semnatari si sa aduca propuneri privind Acordul. Pana in 13 noiembrie participantii la discutii trebuie sa se hotareasca in cat timp isi elaboreaza fiecare propunerea de text.

Aceste principii vor stabili clar limitele si libertatile download-ului si share-ului, in conditiile in care, la discutiile de ieri a fost adus in discutie faptul ca noile retele digitale au modificat esential raportul producator - consumator in piata culturala si au marcat trecerea la un nou tip de economie, o economie a cunoasterii sau o economie in retea, caracterizata de interactivitate si participare. De altfel, pe parcursul intalnirii, lumea a migrat terminologic de la “consumator” la “utilizator final si creator de Internet”, pentru ca utilizatorul este in acelasi timp si producator de continut, relateaza freshgoodminimal.ro.



Cum sunt traite tensiunile reglementarii internetului in lume:


Masurile impotriva pirateriei pe internet si, implicit, pentru protejarea drepturilor de autor, reprezinta, de altfel, un subiect de actualitate pe agenda autoritatilor din tarile europene si din SUA, explica NewsIn.
  • In Marea Britanie, de pilda, peste sapte milioane de utilizatori de internet ar putea risca sanctiuni pentru piraterie care sa mearga de la restrictionarea accesului in mediul online pana la amenzi de 50.000 de lire sterline, potrivit unor masuri planuit de guvern. Planul a starnit controverse, inclusiv in randul autoritatilor. Astfel, Tom Watson, un inalt oficial al guvernului britanic, a criticat propunerile de sanctionare a pirateriei online, catalogandu-le drept extreme, si a facut apel pentru o abordare mult mai ponderata in ceea ce ii priveste pe cei care doar descarca materiale aflate sub protectia copyright-ului. Interventia lui Watson a venit la putine zile dupa ce Pirate Party, partidul suedez ce urmareste legalizarea pirateriei pe inernet, si-a anuntat deschiderea unei filiale in Marea Britanie. Pirate Party, care are un reprezentant si in Parlamentul European, a adunat cate 100 de adepti pe ora in randul britanicilor, de la infiintarea filialei.
  • In luna mai, parlamentarii francezi au adoptat legea Hadopi, care protejeaza drepturile de autor de pe internet si stabileste amenzi pentru descarcarea ilegala de fisiere si chiar sistarea accesului la internet pentru cei care recidiveaza.
  • Jammie Thomas-Rassett, prima femeie acuzata de descarcare ilegala de fisiere in SUA, a primit o amenda de 1,92 milioane de dolari, la inceputul acestui an. Departamentul de justitie a intervenit recent in cazul Thomas-Rassett, dupa ce apararea a lansat un apel, considerand sanctiunea "neconstitutionala". Din pacate pentru Thomas-Rassett, Congresul american nu a fost de acord si a mentinut amenda. In luna iulie, Joel Tenenbaum a fost cel de-al doilea cetatean acuzat in SUA pentru descarcare ilegala de fisiere. Tenebaum a recunoscut ca a descarcat ilegal 30 de melodii, delict pentru care a fost nevoit sa achite statului o amenda de 675.000 dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.