Apple pregateste schimbari importante in lumea drepturilor de autor iar Sony, Universal, EMI si Warner sunt de acord cu masura.

Restrictiile de copiere a muzicii pe care o poti cumpara pe iTunes vor fi ridicate incepand cu aceasta saptamana. Avand in vedere ca magazinul virtual a vandut, pana in iunie anul trecut, peste 5 miliarde de cantece, decizia celor de la Apple va crea o situatie fara precedent in lumea muzicii digitale, facand posibila o circulatie mult mai larga a muzicii disponibile.

Pentru ca viziunea lui Steve Jobs include, evident, si dominatia mondiala, renuntarea la DRM (Digital Rights Management) vine la pachet si cu o ieftinire a intregului catalog. In loc de 99 de centi, ca pana acum, majoritatea pieselor va costa, incepand din aprilie, 69 de centi, in timp ce succesele mainstream vor fi mai scumpe, pragul de sus fiind de 1.29$. Apple va permite, de altfel, caselor de discuri, sa controleze atat procesul de distributie cat si preturile, amintesc cei de la NYTimes.

Fara un management al drepturilor digitale, orice piesa cu eticheta "iTunes" va putea fi copiata pe alte gadget-uri decat iPod-ul sau pe computere, ceea ce va duce la cresterea viralitatii media pe care o consumam. Daca pana acum toti apelau la solutii underground pentru a gasi mp3-uri, incepand cu acest an un disponibilitatea unui catalog impresionant va fi mult mai mare. E suficient ca oricine din reteaua sociala pe care o frecventezi (off- si on-line) sa te lase sa ii copiezi muzica din iPod, computer sau alt gadget. In mod sigur nu-ti va cere 0.10 centi pentru fiecare data cand vei copia, la randul tau, aceeasi piesa, unui alt prieten.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.