Guvernul ungar a adoptat un nou program de masuri de austeritate, pentru a respecta tinta de deficit bugetar pe 2013.

Programul de ajustare fiscala are o valoare de 370 de de miliarde de forinti (1,33 miliarde de euro) si vine dupa ce Comisia Europeana a transmis guvernului de la Budapesta ca un plan anterior de 397 de miliarde de forinti (1,42 miliarde de euro) este insuficient pentru a cobori deficitul bugetar sub pragul de 3%.

Amploarea masurilor adoptate reflecta angajamentul ferm al executivului de a scoate Ungaria din procedura de deficit excesiv a Comisiei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, potrivit portalului origo.hu, citat de cotidianul Portfolio.

Taxa speciala asupra sectorului bancar, instituita in contextul efectelor crizei globale, nu va fi injumatatita in 2013, dupa cum prevedea o intelegere a guvernului cu institutiile de credit.

"Nu putem respecta acordul cu bancile. Am vrut, dar din cauza UE pur si simplu nu putem. Statul va strange de la banci anul urmator cu 72 de miliarde de forinti (258 milioane de euro) mai mult decat era planificat anterior", a spus ministrul.

Citeste si:
Tăriceanu: Guvernul Iohannis – Orban fură banii pensionarilor
Tăriceanu: Guvernul fură...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Dublarea taxei pe tranzactii financiare la 0,2% va aduce statului inca 90 de miliarde de forinti (322 milioane de euro). Trezoreria Statului va plati cu 40 de miliarde de forinti (143 milioane de euro) mai mult in urma cresterii taxei, scrie MEDIAFAX.

Guvernul vizeaza inca 35 de miliarde de forinti (125 milioane de euro) din schimbarea modului in care este calculata baza de impozitare pentru companii. De asemenea, statul va introduce o taxa pe utilitati, care va fi platita pentru fiecare conducta subterana din toate localitatile. Aceasta va lovi mai pternic mai ales companile straine care asigura servicii in orasele mari, a spus Matolcsy.

"Este, de asemenea, un pas pe care am vrut sa-l evitam, dar UE ne-a obligat sa-l facem. Masura ar putea genera 30 de miliarde de forinti (107,5 milioane de euro)", a declarat Matolcsy.

Citeste si:
VIDEO Un microbuz cu români s-a răsturant pe o autostradă din Ungaria
VIDEO Un microbuz cu români...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.