A fost nevoie de o singura vara pentru ca Romania sa se transforme dintr-un partener al Bulgariei intr-o povara.

Dupa ce parlamentarul german Manfred Weiss a declarat ca Romania este singurul obstacol din calea aderarii Bulgariei la spatiul Schengen, mai nou bulgarii ne bat obrazul si in privinta fondurilor europene.

Romania blocheaza accesul Bulgariei nu doar in Schengen, ci si la banii europeni de care va beneficia tara dupa anul 2014, scrie vineri cotidianul sofiot Monitor, citat de capital.ro.

Aceasta este parerea diplomatilor si expertilor bulgari inaintea reuniunii la nivel inalt a grupului "Prietenii Coeziunii'" la care participa oficialitati ale statelor care beneficiaza de fonduri comunitare destinate reducerii discrepantelor de dezvoltare in interiorul Uniunii Europene. Forumul are loc vineri la Bratislava, iar Bulgaria va fi reprezentata de premierul Boiko Borisov si de ministrul fondurilor europene Tomislav Doncev.

Se stie deja ca decizia pentru aderarea Bulgariei la Schengen nu poate fi luata inainte de publicarea in decembrie a unui raport interimar pe justitie pentru Romania. Cu toate ca Bulgaria a insistat ca fiecare tara sa fie evaluata separat in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, si la acest capitol statul bulgar este tratat la pachet cu Romania, sustin surse diplomatice.

De rata de absorbtie a banilor europeni in perioada 2007-2013 depinde ce suma va primi tara pentru urmatoarea perioada de programare. La acest capitol, performanta Romaniei este mult mai slaba decat cea a Bulgariei, comenteaza ziarul.

Problemele interne ale Romaniei sunt blamate si din alte puncte de vedere, cum ar fi avansarea proiectelor comune Romania-Bulgaria. Bulgaria s-a plans Comisiei Europene ca Romania intarzie punerea in exploatare a podului de la Vidin-Calafat, construit in parteneriat de cele doua state.

Probleme ce tin de conjunctura politica in Romania impiedica constituirea companiei care trebuie sa administreze Podul Vidin-Calafat, a declarat, la Vidin, ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

"Voi regreta sincer daca apare situatia sa avem podul terminat, dar nu si o companie care sa-l administreze. Am propus trei variante si am informat Comisia Europeana pentru aparitia problemei", a spus Moskovski, citat de hotnews.ro.

Lucrarile la pod se afla pe ultima suta de metri, iar in prima saptamana a lui noiembrie, podul va putea fi traversat pe jos. Mai sunt de efectuat lucrari de hidroizolare.

Ministerul Transporturilor de la Bucuresti considera plangerea autoritatilor bulgare, nejustificata. Secretarul de stat Septimiu Buzasu afirma ca lucrarile executate de partea romana au fost finalizate in urma cu un an si jumatate si ca societatea comuna de exploatare va fi creata abia dupa ce acest punct de legatura va fi deschis traficului.

"Noi am pregatit documentele necesare, avem pe circuitul extern un memorandum. Problema este ca inca cele doua parti nu au fixat unde va va fi sediul societatii, pe teritoriul Romaniei sau al Bulgariei, si nici macar nu s-a stabilit modul de distribuire a veniturilor, pentru ca la discutiile pe care le-am avut anterior cu partea bulgara acestia au avut un punct de vedere inflexibil, adica raportul de distribuire a veniturilor nu a fost cel pe care partea romana si-l doreste, iar sediul societatii ei reclamau sa fie in Bulgaria, ceea ce noi inca nu am cazut de acord", a explicat Septimiu Buzasu.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Podul Vidin-Calafat va fi al doilea pod care leaga Romania de Bulgaria si va facilita legatura dintre Europa Occidentala si Peninsula Balcanica. Acum cele doua tari sunt legate de un singur pod, dintre Giurgiu si Ruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.