Ratele somajului din zona euro si Uniunea Europeana au atins niveluri record in august, intrucat criza datoriilor impinge economia uniunii monetare spre recesiune si determina companiile sa desfiinteze locuri de munca.

Somajul pentru august s-a situat la 11,4% pentru zona euro in august, iar la nivelul UE a fost de 10,5%. Ambele rate sunt egale cu luna iulie, pe care biroul de statistica al Comisiei Europene, Eurostat, a revizuit datele anuntate initial, de 11,3% pentru zona euro si 10,4% pentru UE, transmite MEDIAFAX.

Potrivit estimarilor Eurostat pentru august, numarul somerilor s-a situat la 25,47 milioane de persoane, din care 18,2 milioane in zona euro.

Companiile europene amana decizii pentru investitii si angajari, din cauza perspectivelor de recesiune, a masurilor de austeritate aplicate la nivelul regiunii si a incetinirii cresterii economice. Asteptarile economice slabe au determinat companii din Franta si Germania, precum Deutsche Bank, PSA Peugeot Citroen si Air France- KLM sa desfiinteze mii de posturi.

"Pur si simplu nu este destula crestere economica in zona euro pentru a crea suficiente locuri de munca, iar rata somajului inca nu a ajuns la punctul maxim. Un lucru ingrijorator este ca numarul somerilor este in crestere si in tari din centrul zonei euro, precum Germania, care nu au fost afectate pana in trecut", a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank.

Rata somajului din Germania s-a mentinut la 5,5% in august, potrivit Eurostat, dar autoritatile germane au anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca numarul persoanelor fara loc de munca a urcat in septembrie pentru a sasea luna consectiv. In Franta, rata somajului a stagnat la 10,6% in august, in timp ce in Spania a avansat la 25,1%, cel mai ridicat nivel din zona euro, arata datele Eurostat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.