Business 5 Iulie 2012 11:53
Germania si Franta raman natiunile cu cele mai multe motive de ingrijorare din Europa, chiar daca nelinistile sunt considerabil mai putin presante in acest an.

Germanii continua sa puna somajului in primul plan, dar aceasta tendinta este vizibil in scadere. Temele legate de inflatie si de stabilitatea economica ocupa si ele o pozitii de top. In Europa, in ansamblu, aceste trei provocari tin capul listei problemelor.

Cetatenii greci au fost inclusi in studiu pentru prima data anul acesta, ei plasandu-se pe locul al treilea la capitolul “cele mai ingrijorate natiuni”, conform studiului Gfk Verein.

Comparativ cu anul trecut, germanii se ingrijoreaza semnificativ mai putin. In studiul GfK Verein, fiecare german intervievat a numit in medie 2,6 probleme care trebuie rezolvate (fata de 2011: 3,7 probleme). Acest lucru ii pozitioneaza pe germani chiar mai sus in lista de preocupari decat pe greci, care au enuntat in medie 2,4 provocari.

In Europa, media este chiar de 2 probleme, mai putin decat anul trecut (2,4). Suedia continua sa conduca plutonul de la o distanta respectabila ca natiune care se ingrijoreaza cel mai putin, cu o medie de 1,1 provocari identificate.

Ca si anul trecut, somajul s-a clasat din nou pe prima pozitie, cu 38%, dar cu o usoara scadere de un punct procentual fata de 2011. In 9 din 12 de tari analizate, aceasta a fost problema cea mai arzatoare.

Somajul a fost de departe cea mai mare problema semnalata in Spania (79% din populatie), urmata de Franta, cu 63%. Spania se lupta cu fenomenul neocuparii fortei de munca care este in crestere: in prezent, aproape unul din patru spanioli sunt someri. Cu toate acestea, in Olanda acest subiect joaca un rol mult mai putin semnificativ, doar 11% cetateni aratandu-se ingrijorati din cauza lui.

Preocuparile legate de cresterea preturilor, de asemenea, s-au redus in acest an. 22% la suta din cei intervievati in Europa (4 procente mai putin decat anul trecut), vad in prezent cresterea preturilor si scaderea puterii de cumparare drept o sursa reala de ingrijorare, plasandu-le pe locul al doilea. Inflatia ii ingrijoreaza pe francezi cel mai mult, 38% declarand acest lucru, mai mult cu 7% fata de anul precedent. Cresterea TVA-ului este posibil sa fi contribuit la disconfortul resimtit de francezi.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

In contrast cu aceasta situatie, preocuparile legate de inflatie in Suedia si Spania, sunt reduse, respectiv 1% si 2%.

Slaba dezvoltare economica din regiune este o sursa de ingrijorare pentru tot mai multi europeni
. 16% au declarat ca sunt preocupati de stabilitatea economica din tara lor, in timp ce anul trecut, "doar" 12% au manifestat aceeasi grija. Acest indicator este singurul din top zece care a marcat o crestere fata de anul precedent - a urcat pe pozitia a treia de la a cincea in lista de probleme.

In Italia si Spania, preocuparile legate de economie sunt cele mai pronuntate. 30% dintre italieni (in 2011, 22%) si 29% dintre spanioli (in 2011, 30%) sunt in prezent foarte ingrijorati de faptul ca masurile stricte de austeritate din tarile lor vor duce la o recesiune severa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.