Grecia a promis ca va prezenta noi masuri dure de austeritate, vizand in principal sectorul public, pentru a convinge reprezentantii UE si FMI sa reia discutiile cu privire la deblocarea urmatoarei transe din ajutorul extern.

Astfel, Atena a promis noi taieri in sectorul public, desi bugetul de stat a incetat deja in ultimii doi ani sa plateasca salariile a circa 200.000 de functionari publici, relateaza MEDIAFAX.

Dupa ce Grecia a ratat de mai multe ori tintele fiscale convenite cu creditorii internationali, FMI si UE au amenintat Atena ca risca sa piarda finantarea externa de 110 miliarde euro convenita anul trecut. Grecia a acceptat astfel sa devanseze masuri din asa-numitul "plan pe termen mediu", in care s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB pana in 2014 si sa obtina 50 miliarde euro din vanzarea unor active ale statului.


Misiunea FMI/UE la Atena intentioneaza sa revina saptamana viitoare la masa negocierilor pentru a incheia un capitol tensionat al crizei din Grecia. "Discutiile vor continua in acest weekend la Washington DC, unde Venizelos va lua parte la reuniunea anuala a FMI", a anuntat ministerul Finantelor.

Sursa oficiala din minister s-a aratat increzatoare ca Grecia va reusi sa obtina transa de 8 miliarde euro din imprumutul international de care are nevoie pentru a evita intrarea in default luna viitoare.

Grecia se indreapta catre al patrulea an consecutiv de recesiune. Somajul in randul tinerilor este de 40%, iar economia se clatina sub povara unei datorii care va depasi 165% din PIB pana la sfarsitul acestui an. Populatia, in numar de 10 milioane, este furioasa din cauza masurilor de austeritate. In acelasi timp, costul ridicat al salvarii Greciei starneste nemultumiri profunde in randul tarilor nord-europene care finanteaza imprumuturile externe.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.