Bursele din Asia au scazut luni cu 1%, iar pretul aurului a atins un nou record istoric din cauza temerilor privind incetinirea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din zona euro.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 1%, la minimul ultimelor cinci luni, desi autoritatile japoneze au avertizat ca sunt pregatite sa intervina pe piata valutara pentru a impiedica aprecierea yenului, relateaza Reuters.

Indicele MSCI Asia-Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a coborat de asemenea cu circa 1%, dupa ce a trecut pentru scurt timp pe plus in cursul sedintei de tranzactionare, transmite MEDIAFAX.


Pretul aurului a urcat cu peste 1%, la 1.882,2 dolari pe uncie in jurul orei 6:18 GMT (9:18 ora Romaniei), un nou maxim istoric. Unii analisti anticipeaza deja ca pretul aurului va ajunge in curand la 2.000 de dolari pe uncie, deoarece factorii care ii alimenteaza avansul ar putea persista.

Metalul pretios s-a apreciat cu peste 15% in luna august, cel mai puternic avans din septembrie 1999.

Intre timp, pretul petrolului Brent a scazut luni cu peste 3 dolari, la 105,54 dolari pe baril, in asteptarea reluarii exporturilor din Libia.

Investitorii asteapta in aceasta saptamana discursul sustinut in fiecare an de presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, la conferinta anuala a bancii centrale de la Jackson Hole, Wyoming. Evenimentul va avea loc vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.