Potentiala retragere a bancilor grecesti din Romania nu ar fi o mare problema pentru sectorul bancar local, deoarece autoritatile dispun de resursele necesare pentru a prelua aceste subsidiare si a le vinde mai tarziu altor grupuri financiare, iar BNR poate absorbi socurile, potrivit JPMorgan.

"Nu consideram ca o posibila iesire a bancilor grecesti din Romania ar fi o problema majora pentru sectorul bancar al tarii, tinand cont de faptul ca finantarea de la bancile-mama din Grecia se ridica la numai 3,5% din PIB (...) Autoritatile au resursele necesare sa preia subsidiarele si sa le vanda mai tarziu catre alte grupuri financiare straine (...) Rezervele bancii centrale, de aproape 30% din PIB, sunt suficiente pentru a acoperi orice posibila retragere de fonduri", se arata intr-un raport transmis de JPMorgan Chase Bank, Londra.

Analistii noteaza ca Banca Nationala a Romaniei poate gestiona riscurile legate de bancile grecesti, iar subsidiarele respective nu au expunere proprie pe datoria de stat a Greciei si, in plus, sunt bine capitalizate.

Problemele din Grecia au lovit intr-adevar leul in ultima perioada, insa moneda a fost afectata si de cresterea aversiunii investitorilor fata de risc la nivel global, noteaza JPMorgan, conform MEDIAFAX.

Banca anticipeaza ca leul va reveni in viitorul apropiat la cursul de 4,1 lei/euro atins inainte de actuala perioada de depreciere. Moneda nationala a avut cele mai slabe performante din regiune, dar a scazut exagerat de mult, considera analistii institutiei financiare.

In privinta perspectivelor economice, JPMorgan estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2011, cel mai mare risc pentru economia romaneasca fiind incetinirea recenta a activitatii economice globale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.