Cel mai recent studiu GfK Omnibus arata ca peste 45% dintre romani au rude, prieteni apropiati sau cunostinte plecate in strainatate pe perioade indelungate.

Dintre acestia, jumatate tin saptamanal legatura cu persoanele plecate din tara, contactandu-i o data sau de mai multe ori, 12% mentin contactul o data la doua saptamani, 21% o data pe luna, 16% mai rar de o data pe luna si numai 2% declara ca nu mai tin deloc legatura cu persoanele plecate in strainatate.

Mai mult de jumatate dintre locuitorii din Banat-Crisana-Maramures, Dobrogea si Ardeal si preponderent romanii care locuiesc in zona rurala si orasele mici au cunostinte in afara tarii. Proportia acestora scade pe masura ce creste numarul de locuitori ai asezarii de rezidenta - astfel ca in Bucuresti intalnim doar un sfert din populatie care sa aiba cunostinte plecate in strainatate.

Tinerii sub 24 de ani tin legatura mai des cu cei plecati, unul din cinci vorbind cu acestia zilnic. Frecventa de comunicare este asemanatoare insa intre mediul urban si cel rural, precum si intre barbati si femei.

Retail jobs

Doar 5% dintre romani obisnuiesc sa telefoneze ei insisi persoanele cunoscute aflate in strainatate. In schimb, 45% contacteaza si sunt contactati in egala masura, iar 50% sunt de obicei contactati de cei plecati. In general, cei care asteapta sa fie sunati sunt locuitorii din mediul rural, oameni care provin din gospodarii cu venituri mici sau oameni in varsta, in special trecuti de 60 de ani. Cei ce mentin dialogul sunt mai tineri, apartinand mai ales grupei de varsta 25-39 de ani - mai mult de jumatate dintre ei telefoneaza si li se telefoneaza in aceeasi masura.

  • Care este cel mai popolar mijloc de comunicare?

Telefonul mobil este cel mai popular mod de a tine legatura cu cei dragi - 81% dintre respondenti suna sau sunt sunati pe mobil. Urmeaza, aproape la egalitate, programele gratuite de telefonie prin Internet (39%), telefonul fix (38%), iar 28% comunica prin mesageria instantanee. Cele mai putin folosite moduri de comunicare sunt scrisorile (9%), cartelele cu credit (7%) si programele platite de telefonie prin Internet (3%).
Citeste si:
Aproximativ 2% dintre romani iau masa in fiecare zi in oras
Aproximativ 2% dintre romani...

Telefonul mobil este folosit mai mult in mediul rural (86%) decat in urban (77%) pentru a tine legatura cu cei plecati in strainatate, iar varsta celor care il folosesc este in general sub 60 de ani. Ardelenii vorbesc cel mai rar pe mobil - 39% vorbesc cu cei plecati o data pe luna sau mai rar.

Telefonul fix este folosit cel mai putin in Muntenia (24%). Jumatate dintre amatorii telefoniei fixe vorbesc cu cei plecati in afara o data sau de mai multe ori pe saptamana. In ceea ce priveste celelalte mijloace importante de a tine legatura cu apropiatii aflati in strainatate:

  • 76% dintre persoanele care se folosesc de telefonul mobil vorbesc frecvent cu cei plecati (cel putin o data pe saptamana)
  • Tot 76% dintre persoanele care utilizeaza e-mailuri/ mesagerie instantanee in acest scop vorbesc frecvent cu cei din strainatate
  • 84% dintre persoanele care suna pe Internet prin intermediul unor programe gratuite vorbesc frecvent cu cei plecati
Informatiile provin din studiul GfK Omnibus, realizat in luna august 2010 pe un esantion de 1080 de respondenti din mediul urban si rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.
Citeste si:
Dancila: Am cerut conducerii AEP sa extinda termenul pentru...
Dancila: Am cerut conducerii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.