Guvernul ungar nu va introduce noi masuri de austeritate, considerand ca acestea sunt principalul motiv al scaderii economice si somajului ridicat, a declarat luni ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, iar forintul a inregistrat cea mai puternica depreciere din ultimele sase saptamani.

Matolcsy a afirmat ca executivul de la Budapesta va pastra taxa speciala asupra bancilor, aprobata recent pentru o perioada de trei ani, si estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor creste, datorita acestei masuri, cu 200 miliarde forinti (720 milioane euro) numai in 2010, transmite MEDIAFAX, citand Bloomberg.

Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au suspendat in weekend discutiile cu Ungaria privind evaluarea acordului de imprumut incheiat la sfarsitul lui 2008, avertizand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa adopte masuri dure pentru reducerea deficitului bugetar.

  • Consecinta? Moneda ungara s-a depreciat

Forintul s-a depreciat luni dimineata cu pana la 2,8% fata de euro si se tranzactiona la Budapesta, in jurul orei 7:42, la 289,24 forinti/euro, cu 2,5% peste inchiderea de vineri, de 282,1 forinti/euro. Moneda ungureasca a revenit astfel la minimul inregistrat pe 7 iunie, cand a fost afectata de declaratiile unor politicieni maghiari, care comparau atunci situatia Ungariei cu cea a Greciei in privinta datoriei de stat.

Potrivit agentiei Reuters, Matolcsy a mai declarat, luni dimineata, pentru postul de televiziune m1, ca reprezentantii FMI si UE s-au aratat ingrijorati de taxa asupra bancilor si de planul guvernului ungar de a plafona salariile din sectorul public, masura care ar afecta inclusiv remuneratia oficialilor bancii nationale.

"Discutiile (din weekend) nu au esuat, ci am incheiat o etapa a negocierilor. Nu le place taxa asupra bancilor, dar dati-mi voie sa afirm ca trebuie sa luam aceasta masura pentru ca astfel va rezulta un nivel sustenabil al deficitului bugetar", a afirmat Matolcsy.

  • Ungaria se asteapta sa ajunga la un acord cu FMI

Totodata, Guvernul ungar se asteapta sa ajunga "in cele din urma" la un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si anticipeaza ca discutiile cu creditorii internationali vor fi reluate in luna septembrie, a mai spus ministrul Economiei, citat de MEDIAFAX.
Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Oficialul a promis totodata ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de mai putin de 3% din PIB, limita ceruta de FMI si UE. Matolcsy a adaugat ca numai trei dintre cele 27 de state membre UE au un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

"In Ungaria vom avea in acest an un deficit de 3,8% din PIB, iar pentru anul viitor cifra va fi de sub 3% din PIB, deci vom fi in avangarda, in elita UE", a aratat ministrul ungar al Economiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.