Legendarul investitor George Soros a declarat ca Germania va trebui sa iasa din zona euro, daca nu va fi dispusa sa adopte o strategie de crestere, deoarece, dupa parerea sa, masurile de austeritate adoptate de Berlin reprezinta o amenintare pentru democratia si stabilitatea politica din Europa.

Politica germana a devenit un pericol care ar putea sa distruga proiectul european. Prabusirea euro trebuie luata in calcul”, a declarat Soros pentru saptamanalul german Die Zeit, potrivit The Telegraph.

“Daca Germania nu isi schimba politica economica, iesirea ei din Uniunea Monetara ar fi foarte utila pentru restul Europei. In momentul de fata, Germania arunca economiile vecinilor sai in ghearele deflatiei, ceea ce ar putea duce la o lunga perioada de stagnare, nationalism dus la extrem, nelinisti sociale si xenofobie. Pune in pericol democratia”, a adaugat Soros, care a vazut efectele taierilor salariile in perioada Marii Depresiuni din anii '30.

Comentariile faimosului investitor ilustreaza ingrijorarea care a crescut in ultima perioada, pe ambele parti ale Atlanticului, din pricina politicilor de austeritate adoptate de majoritatea statelor europene, membre ale UE ori nu. Aceste masuri de austeritate amintesc foarte mult de cele adoptate si de Europa in anii '30 si care au dus la o iesire din recesiune in “W”.


Potrivit The Telegraph, presedintele SUA, Barack Obama, se referea la Germania cand a scris o scrisoare adresata membrilor G20 inaintea summitului din Canada, in care spunea ca tarile ale caror economii “o duc mai bine” ar trebui sa se straduie mai mult sa aduca cererea globala pe linia de plutire.

“Cea mai importanta prioritate a noastra trebuie sa fie insanatosirea si intarirea recupererii globale: nu putem sa o lasam sa se strice acum. Daca increderea in redresarea economiilor noastre va scadea, trebuie sa fim pregatiti sa raspundem, din nou, la fel de repede si de puternic precum va fi nevoie”, a scris seful de la Washington in scrisoarea adresata liderilor G20.

China a scapat de criticile liderilor de la G20 prin liberalizarea yuanului, insa a lasat Germania singura sa infrunte intreaga furie a Washingtonului. Desi economia Germaniei nu este suficient de mare pentru a avea un cuvant de spus in mersul economiei globale, oficialii americani se tem ca Berlinul are o influenta prea mare asupra Bancii Central Europene si asupra mecanismelor fiscale ale Uniunii Monetare, iar asta ar putea sa traga in groapa recesiunii mare parte din Europa. [Europa nu poate sa ajute Grecia]

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Germania a ridicat foarte mult stacheta pentru tarile membre UE deoarece a anuntat pentru 2011 un pachet de masuri de austeritate de 80 de miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.