Fermierii din sudul Spaniei prefera sa angajeze straini, cu precadere romani, in schimbul localnicilor, desi somajul in regiune este "in floare".

  • NYT : "Spaniolii nu mai loc de capsunarii romani, existand riscul xenofobiei"

"Fermierii de aici nu ne vor", spune Antonio Rivera Romero, din Puerto Serrano. Rata somajului in Andaluzia a atins 27%, sectorul constructiilor fiind practic mort. Spaniolii nu mai au acces la slujbele din agricultura, acestea fiind acaparate de romani, polonezi si marocani, spre nemultumirea oficialilor locali si a liderilor de sindicat. Motivul pentru care frmierii nu vor sa ia muncitori spanioli, este acela ca nu sunt siguri de faptul ca ei vor lucra la fel de mult ca strainii, care sunt in acest sector de multi ani, relateaza NewsIn.

  • Spaniolii, furiosi pe capsunarii romani!

Pana in prezent, doar 5% dintre angajatii din agricultura de anul acesta sunt spanioli. "Spaniolii sunt furiosi. De ce iau oameni veniti de departe, cand noi, aici, avem nevoie de slujbe?", a spus un lider de sindicat.

Situatia lui Rivera nu este speciala. Primarii din Andaluzia spun ca localnicii vin la ei pentru a gasi de lucru. Primarii incearca astfel sa ii convinga pe fermieri sa angajeze localnici, insa fara rezultat. De exemplu, din 450 de persoane care s-au inregistrat intr-o localitate, niciuna nu a primit inca un loc de munca.

"Sunt ingrijorat de eventuala xenofobie si sper ca ea va putea fi evitata, pentru ca Spania este, in mod traditional, o tara ospitaliera", a declarat un primar. Expertii spun, la randul lor, ca fermieri angajeaza straini pentru a profita de ei. Un lider de sindicat a declarat ca, anual, sunt raportate 15-20 de cazuri de abuzuri grave, in care angajatii nu au fost platiti sau nu primesc suficienta mancare si apa.

Insa, in majoritatea cazurilor, nu aceasta este motivul pentru care strainii sunt preferati. Pentru munca in zilele extrem de calde ale verii, fermierii se orienetaza spre africani, iar pentru culesul capsunilor, prefera femeile. "Nu este ceva scris. Ar fi vorba despre discriminare. Insa asa merg lucrurile", spune un localnic. Si salariile variaza: Africanii primesc 30 de euro pe zi, pe cand altii pot castiga si 40 de euro.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Astfel, multi fermieri sustin ca au gasit o mana de lucru pe care se pot baza si pe care nu isi permit sa o piarda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.