Fiica unui fost ministru bulgar a primit 700.000 de euro fonduri de la UE anul trecut, potrivit unor date prezentate de ONG-ul Farmsubsidy.org.

Galina Dimitrova Peiseva-Miteva, fiica de 27 de ani a lui Dimitar Peisev, viceministrul bulgar al agriculturii pana in iulie 2009, care a fost responsabil cu fondurile UE, a primit 700.000 de euro in cadrul Politicii agricole comune (PAC) anul trecut, potrivit ONG-ului, citat de NewsIn.

Galina are mai multe firme de comert, unele in care sunt implicati si parintii ei, dar a primit banii UE ca persoana privata, devenind astfel cel mai important beneficiar de fonduri PAC din Bulgaria.

Comentand grantul Galinei Peicheva-Miteva din Bulgaria, un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru EUobserver: “Acesta este un caz pe care autoritatile bulgare ar trebui sa-l ia in vizor, sau in ultima instanta, Biroul European Anti Frauda (n.r. OLAF). Daca ea are mult pamant, s-ar putea sa nu fie nimic in neregula cu el (n.r. grantul). Dar este mai degraba o problema de conflict de interese pentru (n.r. tatal ei) viceministrul bulgar.”

Informatiile vin dupa ce Farmsubsidy.org, un grup de jurnalisti, a analizat site-urile guvernamentale din statele UE din ultimii doi ani, exercitiu facut periodic.

Printre alte "curiozitati" mai figureaza un club de acordeon din Suedia care a primit din fonduri PAC 59.585 euro; un club de biliard, unul de patinaj pe gheata si unul de fotbal pentru amatori, toate trei din Danemarca care au primit 31.515 euro, 162.444 euro si respectiv 354.567 euro si aeroportul olandez Shipol caruia i-au fost alocate 98.864 euro.

"Daca analizei sumele acordate, PAC include bani si pentru dezvoltare. Dar ar trebui sa ne intrebam daca banii pentru ferme ar trebui sa mearga la cluburi de muzica si aeroporturi", a declarat Brigitte Alfter, jurnalist si co-fondator Framsubsidy.or.

Conform EUobserver, si alte cazuri “ciudate” pot fi regasite in istoria Politicii agrocole comune. De exemplu, fonduri PAC au mai fost alocate catre doi suedezi de 100 de ani, ambii decedati in prezent, si unui adolescent suedez de 14 ani. Si in privinta sumelor alocate exista “exceptii”, UE facand si o serie de plati de mai putin de 1 euro.

Citeste si:
OLAF a descoperit un grup cu ramificații în România și Italia care...
OLAF a descoperit un grup cu...

In alta ordine de idei, studiile prelinarii realizate de Farmsubsidy.org indica faptul ca granduri de 1 milion de euro sau mai mult au fost acordate in 2009 catre 1.212 persoane private, fata de cele aproape 1.040 de “micro-ferme milionare” din 2008. Cea mai mare parte dintre “milionarii” anului trecut sunt din Franta si Germania si sunt fie producatori de banane (in general aflati pe teritoriile non-europene ale Frantei), de zahar sau de lactate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.