Avand in vedere ultimele episoade din Grecia, Berlinul a venit cu ideea infiintarii unui Fond Monetar European si a reusit sa obtina deja sustinerea Parisului si a Bruxelles-ului. Desi Comisia Europeana sprijina ideea unui astfel de organism, deoarece ar putea preveni situatiile de criza, Banca Central Europeana (BCE) nu vede cu ochi buni ideea infiintari acesti institutii.

Europa incearca sa-si imagineze un panaceu pentru eventuale crize viitoare, similare celei din Grecia, care ar putea afecta alte state membre ale Uniunii Europene (UE). De ce? Pentru ca daca dezastrul bugetar in Grecia se amplifica, acesta ar putea provoca o reactie in lant si s-ar putea repoduce in Spania, Italia, Portugalia si Irlanda.

Ideeade FME a pornit de la Tara Landurilor, prima economie a Europei. Spre Germania s-au indreptat si sperantele Greciei, in momentul in care a cerut ajutorul pentru iesirea din impasul financiar. Numai ca doamna Merkel n-a avut curajul sa anunte nici un ajutor direct in favoarea Atenei, pentru a nu-si irita opinia publica la ea acasa. In treacat fie spus, nemtii nu apreciaza deloc modul lax in care grecii isi fac contabilitatea nationala, drept pentru care contribuabilul german nu are nici cea mai mica intentie de a-i ajuta pe greci, chiar cu riscul destabilizarii zonei euro. De altfel, Berlinul s-a opus initial intrarii Greciei in zona euro, scrie EurActiv.

Tocmai din aceste motive, Merkel a venit cu ideea Fondului Monetar European. Un astfel de organism ar putea ajuta statele membre UE aflate in criza, insa ar insemna schimbarea Tratatului UE, pentru ca acesta prevede in articolul 125, ca o tara membra a Uniunii nu este obligata sa raspunda pentru obligatiile unui alt stat membru. Si de aici apare dilema UE: sa previna orice posibil pericol care ar putea afecta moneda unica luand in calcul infiintarea unui Fond European, sau sa schimbe Tratatul Uniunii? Ce este mai bine pentru toti europenii in acest moment in contextul crizei mondiale?

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.