Presedintele francez Nicolas Sarkozy a rostit duminica vorbele pe care premierul grec George Papandreou voia sa le auda la sosirea in Paris: Grecia a facut eforturi pentru a ramane in zona euro iar celelalte tari membre o vor sustine impotriva speculatorilor, relateaza AFP.

"Daca am creat euro, nu putem lasa o tara din zona euro sa se prabuseasca", declara Sarkozy inainte de intalnirea cu Papandreou, ce are loc la Paris. "Altfel, nu avea niciun sens sa cream euro. Trebuie sa sustinem Grecia, pentru ca face eforturi", informeaza NewsIn.

"Vreau sa fie foarte clar. Daca va fi necesar, tarile zonei euro isi vor respecta angajamentele. Nu poate exista niciun dubiu in acest sens", a asigurat Sarkozy dupa o intalnire de o ora cu Papandreou.

"Guvernul grec a luat masurile pe care le asteptam de la el. Tarile din zona euro trebuie, deci, sa ia masurile lor. Franta va face ceea ce va fi necesar", a subliniat presedintele francez, care a estimat totusi ca, "in prezent, Grecia nu are nevoie de finantare".

Sarkozy, care a discutat timp de 45 de minute cu cancelarul german Angela Merkel inainte de a-l primi pe Papandreou, a dat asigurari ca tarile din zona euro au lucrat la "o serie de masuri precise" de sustinere, insa a refuzat sa le detalieze. [Germania catre Grecia: "Va dam bani, ne dati Corfu"]

"Exista masuri concrete, precise, pe care nu vrem sa le comunicam in aceasta seara, ci preferam sa demonstram, la momentul potrivit, ca Grecia nu este sustinuta numai politic, ci in toate aspectele unor viitoare cereri", a precizat Sarkozy.

"Daca Grecia va avea nevoie de noi, vom fi acolo", a transmis el speculatorilor tentati sa profite de veriga slaba a zonei euro.
La randul sau, premierul grec a cerut ca Grecia sa se poata finanta la costuri care sa nu fie exagerat de mari.

"Tara noastra a luat masuri suplimentare foarte importante, fata de ce preconizau specialistii, prin urmare vrem sa ne imprumutam ca si celelelte tari din zona euro, la costuri similare, nu identice, insa comparabile", a spus Papandreou. "Exista solutii pentru a face fata unor eventuale probleme, daca Grecia va avea nevoie de imprumuturi", a mai spus el, mentionand la randul sau o "initiativa contra speculatiilor".

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Dupa asigurarile date de presedintele francez, premierul grec a anuntat ca renunta la ideea unui ajutor de la Fondul Monetar International (FMI), vazut ca un esec major al zonei euro. "Vrem o sustinere europeana, nu vrem sa alegem FMI", a declarat el. [Grecia catre Germania: "Nu vrem bani. Avem nevoie de sustinere din partea UE"]

"Pana ieri, solutia europeana era numai teoretica. Dupa diferitele intalniri pe care le-am avut in aceasta saptamana, am inteles ca exista sustinere politica, si nu numai din partea presedintelui Sarkozy", a spus Papandreou, lasand sa se inteleaga ca Germania este pe aceeasi lungime de unda.

Dupa intalnirea de vineri cu premierul grec, Merkel s-a aratat prudenta in ceea ce priveste sustinerea acordata Atenei, pentru a nu irita opinia publica, ce se opune ajutoarelor financiare pentru Grecia. Dupa Paris, Papandreou se va indrepta spre Washington, pentru a obtine sprijinul presedintelui american Barack Obama.

Citeste si:
Tinerii din Japonia sunt încurajați de Guvern să bea mai mult. Care...
Tinerii din Japonia sunt...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.