China a majorat ponderea depozitelor pe care bancile trebuie sa le constituie sub forma de rezerve, pentru a stabiliza economia cu cel mai intens ritm de crestere din lume, dupa ce cresterea creditarii a dus la scumpirea proprietatilor, relateaza Bloomberg.

Rata rezervelor minime obligatorii ar urma, astfel, sa urce cu 0,5 puncte procentuale de la 25 februarie, potrivit anuntului bancii centrale. Nivelul actual este de 16% pentru bancile mari si 14% pentru bancile mai mici, informeaza NewsIn.

Indicii europeni au scazut in urma anuntului, din cauza temerilor ca restrangerea creditarii din China va afecta revenirea economiei mondiale. Oficialii vor sa evite aparitia unor bule ale activelor si sa controleze inflatia, dupa ce proprietatile au inregistrat cea mai puternica scumpire din ultimele 21 de luni.

"Este vorba de controlarea cresterii, pentru a nu inregistra o spargere a bulei activelor in a doua jumatate (n.r. a anului)", a declarat Stephen Green, analist in cadrul Standard Chartered Bank Plc.

Creditarea record si un pachet de stimuli de 4.000 miliarde yuani au ajutat China sa sustina revenirea economiei mondiale din prima recesiune dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.