Economia Romaniei nu a iesit din recesiune in trimestrul al patrulea din 2009, asa cum indicau analistii, Produsul Intern Brut (PIB) coborand cu inca 1,5% comparativ cu trimestrul precedent.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost in ultimul trimestru din 2009 cu 1,5% mai mic decat in trimestrul anterior, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica, astfel ca Romania nu a iesit din recesiune pentru al saselea trimestru la rand, in pofida estimarilor.
Datele publicate sunt in termeni reali si sunt ajustate sezonier, precizeaza INS.

Scaderea este mult mai pronuntata decat declinul din trimestrul al treilea, cand economia Romaniei se diminuase cu numai 0,6% fata de trimestrul al doilea. Romania a inceput sa inregistreze contractii ale economiei fata de cele trei luni precedente inca din trimestrul al treilea din 2008.

Fata de acelasi trimestru din anul 2008, economia romaneasca s-a contractat cu 6,6%, in serie bruta, in timp ce pe ansamblul intregului an 2009, produsul intern brut a fost cu 7,2% sub nivelul anului 2008.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
(BNR) Cristian Popa declara pe 5 februarie ca Romania ar putea inregistra prima crestere economica fata de trimestrul anterior chiar din primul trimestru al acestui an. "Vom vedea primele cifre pozitive trimestru pe trimestru din prima partea a lui 2010. Avem semnale pozitive, dar razlete, pentru ultimul trimestru din 2009, dar nu am considerat ca probabilitatea este foarte mare pentru T4. Insa ar putea fi in T1 2010", a explicat Popa.

La randul sau, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks, declara ca economia Romaniei si-ar putea relua cresterea in primul trimestru din 2010, iar pe tot anul se va plasa la aproximativ 1,3%. "Estimam ca in 2009 contractia economica s-a plasat la circa 7%. Exista indicatori care arata ca in primul trimestru din acest an cresterea economica s-ar putea relua, insa pentru 2010 vedem un avans slab, de aproximativ 1,3%", a spus Franks, potrivit NewsIn.

Comisia Nationala de Prognoza estima, in raportul preliminar de toamna, ca economia Romania o sa revina pe crestere abia din al doilea trimestru din 2010, cu un avans de 1% comparativ cu primele trei luni din acest an.

Trimestrul al patrulea din 2009 "este mult mai slab fata de toate asteptarile", sustine Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, care a declarat pentru Wall-Street: "Economia se contracta in continuare, vestile bune venind doar din industrie. Celelalte ramuri ale economiei sufera in continuare. Probabil in 2010 vom avea o crestere economica pozitiva, dar foarte modesta". Wall-Street ne prezinta si graficul evolutiei trimestriale a PIB, fata de acelasi trimestru din anul precedent.


Croitoru: Vom iesi din recesiune mai tarziu decat alte tari, odata cu revenirea increderii

Romania va iesi din recesiune cu intarziere fata de alte tari si va depinde de ce se intampla in Uniunea Europeana si in alte economii mari, in sensul revenirii increderii investitorilor, declinul PIB de 7,2% din 2009 dupa un avans de 7,1% in 2008 marcand o aterizare fortata a economiei romanesti. "Economia a scazut cu 7,2% in 2009, dupa o crestere cu aproape acelasi procent in 2008. Am avertizat intens asupra unei posibile aterizari dure, mai ales in 2007 si 2008, cand cresterea economica nu era sustenabila, dar mesajele noastre nu au fost preluate", a spus consilierul guvernatorului bancii centrale, Lucian Croitoru, la The Money Channel.

Vezi aici ce a mai declarat Croitoru referitor la iesirea tarii noastre din recesiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.