Uniunea Europeana pregateste o reuniune de urgenta a ministrilor europeni ai energiei, dupa ce Rusia a sistat miercuri livrarile de gaz, a anuntat premierul ceh, Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE, relateaza Reuters.

Potrivit AFP, reuniunea ar putea avea loc luni, daca situatia nu se amelioreaza pana atunci.

Uniunea Europeana a cerut din nou miercuri o "solutionare urgenta" a diferendului ruso-ucrainean privind gazele si o "reluare imediata" a tuturor livrarilor catre Europa, relateaza AFP.

Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, a avertizat ca, daca livrarile de gaz rusesc catre Europa "nu sunt restabilite pana joi, va exista o interventie mai ferma a UE".

Mai multe tari europene, printre care Austria, Romania, Cehia, Bulgaria (care asigura tranzitul catre Grecia, Turcia si Macedonia), Slovenia si Slovacia au anuntat miercuri ca nu mai primesc deloc gaz rusesc via Ucraina.

In conditiile in care Moscova si Kievul se acuza reciproc pentru aceasta situatie, Comisia Europeana a propus miercuri sa trimita observatori in Ucraina, pentru a masura volumul de gaz care tranziteaza efectiv intre cele doua tari.

De asemenea, Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European va avea joi o reuniune extraordinara, in contextul disputei dintre Rusia si Ucraina privind sistarea furnizarii cu gaze, la care vor participa presedintii companiilor Gazprom si Naftogaz.

SUA, ingrijorate de posibilitatea unei ingerinte politice din partea lui Putin


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.