Seful companiei ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, va merge la Moscova in 8 ianuarie, pentru a se intalni cu omologul sau de la Gazprom Aleksei Miller, a anuntat el intr-o conferinta de presa de la Kiev, relateaza presa internationala.

Deplasarea lui Dubina la Moscova va avea loc in a doua zi de Craciun, celebrat pe stil vechi, atat in Ucraina, cat si in Rusia.

Bulgaria, Romania, Austria, Ungaria, Croatia, Macedonia, Turcia, Bosnia si Germania sunt printre tarile afectate, dupa ce Gazprom a redus volumul de gaz livrat tarilor europene prin intermediul Ucrainei. Moscova a luat aceasta masura dupa ce a acuzat Ucraina ca fura din gazul destinat europenilor. In 1 ianuarie, Rusia sistase furnizarea de gaze catre Ucraina, pentru ca cele doua tari nu s-au inteles asupra pretului pentru 2009 si asupra platii datoriilor ucrainene.

Gazprom sustine ca s-ar intoarce la masa negocierilor, dar acuza Ucraina de barbarie

Vicepresedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, a anuntat la Londra ca partea rusa este gata sa revina la masa negocierilor cu Naftogaz, daca "Ucraina renunta la comportamentul barbar si se va purta asa cum trebuie".

Alexandr Medvedev se afla in aceste zile la Londra, in cadrul unui turneu european de promovare a viziunii ruse asupra situatiei aparute pe piata gazelor din Europa. Vicepresedintele Gazprom a declarat, marti, ca partea rusa este gata sa revina la negocieri, in cazul in care Ucraina va trata aceasta problema in logica relatiilor de afaceri si nu aceea a relatiilor politice, potrivit Ria Novosti.

Demnitarul rus s-a aratat incredintat ca cele doua parti nu au nevoie de un mijlocitor pentru a rezolva problema, referindu-se la initiativa recenta a presedintiei cehe a UE de a organiza discutii formale pe aceasta tema. Medvedev a mai declarat ca Gazprom nu intentioneaza sa transforme negocierile cu Naftogaz intr-un spectacol mediatic, partea rusa preferand sa inainteze pas cu pas, pana la atingerea obiectivului, anume semnarea unui "contract comercial" cu Naftogaz. In ultimele zile, cele doua parti s-au aratat, in mod formal, dispuse sa se intoarca la masa negocierilor, atat reprezentantii Gazprom, cat si cei ai Naftogaz, insotindu-si declaratiile de acuze reciproce grave.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.