Decizia guvernului austriac de sustinere a bancilor este mai putin intentionata sa consolideze institutiile de credit afectate de criza financiara si mai mult sa incurajeze creditarea si cresterea din Europa emergenta, piata dominata de bancile austriece, relateaza Reuters.

Latura profitabila a sistemului financiar austriac din fosta Europa comunista, care a contribuit cu 42% la profiturile de anul trecut, a devenit un risc. Evolutia situatiei a urcat chiar costurile imprumuturilor pentru guvern si a scumpit, in ultimele luni, asigurarea impotriva creditelor neperformante, informeaza NewsIn.

Clienti din Albania pana in Rusia datoreaza bancilor austriece 290 miliarde dolari. Expunerea acestora este mai mare decat a Italiei, Germaniei si Frantei si aproape echivalenta cu imprumuturile acordate de Spania Americii Latine, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.

Ministerul de finante a acceptat saptamana trecuta sa consolideze capitalul grupului financiar Erste Bank Group cu 2,7 miliarde euro, chiar daca banca, a treia din Europa emergenta, este bine capitalizata si finantata.

In realitate, majoritatea banilor au scopul de a sustine creditarea din tari ca Romania, unde Erste detine cea mai mare banca, sau Ungaria, unde este al saselea jucator de pe piata.

"Aceasta miscare nu are, insa, nimic de-a face cu caritatea. Bancile austriece respective sunt reprezentative pentru intregul sistem din Europa Centrala si de Est si, daca ar fi necesara o retragere de capital din aceasta zona, am avea de a face cu o adevarata alunecare de teren", mai spune analistul citat.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.