Un indice al pietei imobiliare, desi binevenit, poate sa nu reflecte valorile reale din piata, pentru ca preturile afisate de vanzatori sunt "umflate", iar cele inregistrate la notariate sunt sub nivelul real, in multe cazuri, pentru ca astfel se pot plati impozite mai mici pentru tranzactii.

Analistii considera ca intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a crea un indice de evaluare a pietei imobiliare din Romania, cu ajutorul datelor de la notari este corecta si reprezinta un pas catre normalitate. Ei au, insa, dubii in privinta datelor reflectate de statistici, inclusiv a celor de la notariate, intrucat le considera sub nivelul real. Analistii nu anticipeaza, insa, o prabusire a sectorului imobiliar.

"Piata imobiliara a inregistrat ritmuri de dezvoltare ridicate in ultimii ani. Pentru a avea o imagina corecta a acestei dezvoltari sunt necesare statistici oficiale si detaliate. Odata realizate, aceste statistici vor aduce transparenta, ceea ce va uniformiza raportarea datelor si va inlatura lipsa de exactitate pornind de la nivelul agregat al cererii si ofertei si terminand cu preturile de tranzactionare. Cred ca un astfel de demers este necesar si, in acelasi timp, benefic", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, citat de NewsIn.

Baltazar: Cei care vorbesc de o cadere a pietei imobiliare au interes sa coboare artificial preturile

Bogdan Baltazar, membru in consiliul de administratie al BRD SocGen, considera ca, in general, exista o stare de confuzie in privinta preturilor din piata imobiliara, avand in vedere ca, pe de-o parte, exista o tendinta de umflare a preturilor de catre dezvoltatori si constructori, iar pe de alta parte, preturile de la notariate ar putea fi subevaluate, din dorinta de a scapa de o parte din impozitele platite in astfel de tranzactii.

"Este greu de stiut daca preturile de la notari sunt cele reale, e posibil sa fie vorba si despre o modalitate de fenta fiscala, dar si preturile care se vantura prin ziare sunt exagerate", a mai spus Baltazar.

Acesta spune ca nu crede intr-o cadere a pietei imobiliare si adauga ca opiniile care sustin contrariul au, de multe ori, in spate intentia de a cobori artificial preturile, pentru a putea face speculatii pe aceasta piata.

Bancile isi mai pot spori expunerile pe acest segment, atat prin finantari de proiecte, cat si prin credite acordate populatiei, a adaugat Baltazar. "Nu cred ca bancile au ajuns la limita expunerilor pe imobiliare, cred ca mai este loc de creditare pe acest segment. Poate unele dintre bancile mici, in cazul in care s-au aruncat sa finanteze, se poate sa fi devenit mai prudente. Pe de alta parte, piata imobiliara a crescut puternic, ceea ce indeamna la prudenta", a mai spus Baltazar.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.