1 Aprilie 2008 , 14:28 in Business
Chiriasii devin tot mai exigenti in alegerea spatiului de birouri, iar parcurile de afaceri care inglobeaza sali de protocol, restaurante, centre de relaxare, zone de shopping, pot surclasa cladirile individuale de birouri in preferintele clientilor, au declarat pentru NewsIn analistii imobiliari.

Potrivit reprezentantilor imobiliari ai companiei Esop, in timp ce o cladire de birouri individuala ofera locatii centrale, parcurile de afaceri vin cu oferte variate, care sa includa atat necesitatile firmei cat si dorintele angajatilor. In plus, parcurile de afaceri sunt construite pe foste platforme industriale, astfel incat beneficiaza de un acces foarte bun la mijloacele de transport in comun si de locuri de parcare suficiente.

"Daca majoritatea companiilor aveau in trecut drept criterii existenta unui open space (spatiu deschis) cat mai generos si o pozitionare buna in termeni de timp de acces, cerintele acestora sunt mult mai complexe in prezent, incluzand aspecte precum posibilitatea cresterii companiei si, de asemenea, facilitatile oferite angajatilor. Prin astfel de facilitati ne referim la restaurante, sali de protocol, centre de relaxare, spatii verzi, zone de shopping, gradinite sau centre medicale", a declarat directorul departamentului birouri la compania de consultanta imobiliara Esop, Mirela Raicu.

Consultantii imobiliari mai spun ca din lipsa de timp si raportat la nevoile utilizatorilor, dezvoltatorii vin cu oferte din ce in ce mai multe de proiecte integrate, care inglobeaza, pe langa zona extinsa de birouri, de tipul bussiness park, si alte functiuni, precum zone rezidentiale, comerciale, hoteluri, obiective de interes cultural sau chiar institutii sociale si culturale.

Potrivit Esop, desi companiile multinationale raman principalul client vizat de proiectele ample, suprafetele solicitate de acestea fiind intre 1.500-3.000 mp, perioada 2007-2008 a marcat o mai mare deschidere catre suprafetele medii, intre 800-1.500 mp. "Este deocamdata un inceput timid, dar este o tendinta care va continua sa se dezvolte in urmatorii ani. Un alt factor ce sprijina aceasta evolutie este deschiderea companiilor, chiar si a celor locale, catre contracte pe perioade mai lungi, de 3-5 ani (conform solicitarilor business parkurilor), durate care in trecut erau percepute insa drept un obstacol, un angajament dificil", sunt de parere analistii imobiliari.

Acestia sustin ca daca sunt luate in calcul solicitarile de suprafete de birouri sub 1.000-1.200 mp, venite din partea companiilor IMM, peste 65% isi doresc un spatiu intr-un parc de afaceri, cu acces usor la mijloacele de transport.

"Este o evolutie fireasca, dupa ce, in ultimii trei ani, IMM-urile au cunoscut o dezvoltare si stabilizare semnificativa, multe dintre ele fac pasul catre sedii de o calitate mai buna. Bugetele de chirii pe care acestea le aloca sunt intre 14-18 euro/mp, cu 15-20% mai ridicate decat in 2005-2006. Noile proiecte sau faze de dezvoltare ale parcurilor de afaceri credem ca vor acorda o mai mare atentie modularitatii spatiului, intrucat acest demers are la baza o reala nevoie a pietei", a conchis directorul departamentului birouri in cadrul Esop.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Parcurile de afaceri pot surclasa cladirile individuale de birouri .


Ultima ora din Business pe 9AM